Gurlis stærekoloni har fået en farlig nabo

Gurli Dyhrberg Høgedal fra Glyngøre har fanget en usædvanligt gæst i stærekasserne. Et egern er ved at undersøge fuglekasserne både udenpå og indeni.

0:08
Egern tjekker stærekassen.

Gurli Dyhrberg Høgedal er en rigtig fugleven, og hun gør meget for at lokke fuglene ind i haven.

Hun blev derfor også noget overrasket, da hun så, at det var et lille pelset dyr, der kravlede rundt ved fuglekasserne, og ikke stærene, der var ved at flytte ind.

- Jeg tænker, at stærene vil være betænkelige ved deres eventuelle nye nabo, skriver Gurli Dyhrberg Høgedal

Stæren er meget social og yngler gerne sammen med andre stære. Derfor har Gurli Dyhrberg Høgedal opsat flere stærekasser på en pæl i haven.  

Men hvad laver et egern i en stærekasse? Det har vi spurgt Marianne Riis Lisborg. 

Hun bor i Vesløs og arbejder med naturformidling. Hun har hjemmesiden Naturguide.dk, hvor hun skriver om miljø, vejr og klima, og hvad der er aktuelt i naturen året rundt.

- Det er ikke så ualmindeligt, at egern går i stærekasser, og der kan være flere grunde til, at de ikke bare hopper rundt på kasserne, men også kravler ind i kassen, siger Marianne Riis Lisborg.

"Skovens gode humør" er en farlig nabo

For stærene kan et egern være en decideret farlig nabo, forklarer naturformidleren.

-  Egernet kan være på jagt efter fugleæg. Egern lever især af nødder, koglefrø, olden og insekter. Men også svampe, frugt og bær kan stå på menuen, og til tider kan de endda tage fugleæg og unger,  men det er alt for tidligt på sæsonen til, at det er aktuelt her, siger Marianne Riis Lisborg.

Egernet kaldes også "skovens gode humør", fordi den som en anden akrobat hopper rundt i trækronerne med sin lange, buskede hale. Den ses ofte i skoven, men søger også gerne ind i parker og haver med træer. Og lige nu flytter de sig ekstra meget rundt på jagt efter en partner.

- Det er parringssæson for egern lige nu, og de første unger ses ofte allerede i marts. Nogle gange endda tidligere, så måske det her egern undersøger om stærekassen kan bruges som redekasse.

- Det kan selvfølgelig også blot være, at den benytter stedet som et af sine mange opholdssteder. Et egern laver nemlig typisk flere reder (tre-fem stykker), hvoraf kun en af dem er ynglereden, siger Marianne Riis Lisborg.

Uanset, hvad der sker i stærekassen, er Gurli Dyhrberg Høgedal spændt på at følge udviklingen.

- Jeg havde regnet med at få mange stæreunger i år, men det tyder på, at det bliver egernunger i stedet, skriver Gurli Dyhrberg Høgedal.

0:09
Der er ingen tvivl om, at egernet har indtaget stærekoloniens bolig.

Aksel Bagger fra Skibbild-Nøvling ved Vildbjerg har også oplevet egern i haven. Han har sendt os denne video, der viser, hvordan et egern spiser løs af fuglefrø på foderbrættet.

- Den kunne tilsyneladende godt lide lækkerierne på foderbrættet, for den sad der i 15 minutter, fortæller Aksel Bagger.

0:20
Aksel Bagger fra Skibbild-Nøvling har haft besøg af et meget sultent egern på foderbrættet.

TAK til Gurli Dyhrberg Høgedal og Aksel Bagger for jeres billeder.