Guide til mundbind: Nu er mundbind et krav i offentlig transport

Mundbind har længe været brugt i udlandet som middel mod coronasmitte, men nu er det blevet alvor i Danmark også. Det er nemlig påbudt at bruge mundbind i offentlig transport.

Så er det nu. Fra i dag er det et krav at bære mundbind i den kollektive transport. Passagererne i busser, tog og letbaner landet over skal altså fremover huske at pakke det lille stofbind, der skal hjælpe med at forhindre coronasmitte.

- Mundbind i det offentlige rum er ikke et normalt syn i Danmark, og for mange af os er det en helt ny situation, som vi skal lære at håndtere, står der på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Ordene er fra Bolette Søborg, der er overlæge, og der er formentlig noget om snakken, når hun siger, at den nye situation kræver noget tilvænning.

Mundbindene skal altid bruges i offentlig transport, men de skal også bruges, hvis man er smittet eller er i risiko for at være det.

Sundhedsstyrelsens egen guide til, hvor mundbindene skal bruges.
Sundhedsstyrelsens egen guide til, hvor mundbindene skal bruges.
Foto: Sundhedsstyrelsen

De skal også bruges, hvis man er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb, såfremt man bliver smittet, og man ikke kan slippe for at bevæge sig ud i det offentlige rum.

Til sidst skal de også anvendes ved større forsamlinger, hvor det kan være svært at holde afstand – for eksempel ved optog eller lignende.

quoteVi skal fortsat huske god håndhygiejne, forsøge at holde en til to meters afstand til hinanden og huske at blive hjemme, hvis vi er syge.

Bolette Søborg, overlæge, Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen har samlet nogle gode råd omkring mundbind, nu hvor det skal til at være hverdag for mange, for der er både hensigtsmæssige og uhensigtsmæssige måder at bruge stofbindene.

Mundbindene skal bruges rigtigt for at få den optimale effekt.
Mundbindene skal bruges rigtigt for at få den optimale effekt.
Foto: Sundhedsstyrelsen

Blandt andet bør man sørge for at have rene hænder, inden man tager det på, og selv der bør man kun holder i elastikkerne.

- Vi skal fortsat huske god håndhygiejne, forsøge at holde en til to meters afstand til hinanden og huske at blive hjemme, hvis vi er syge eller tror, vi er blevet smittet med ny coronavirus, fortæller Bolette Søborg.

Mundbindene er altså ikke en erstatning til de forholdsregler, vi efterhånden alle sammen har vænnet os til, men noget der kommer oveni.

Det nye krav gælder dog ikke alle. Børn under 12 år samt personer med vejrtrækningsbesvær eller andre fysiske eller mentale svækkelser kan nemlig være undtaget.

Mundbind er blevet et krav blandt andet i offentlig transport, men det gælder stadig ikke alle.
Mundbind er blevet et krav blandt andet i offentlig transport, men det gælder stadig ikke alle.
Foto: Sundhedsstyrelsen

Ligesom os er mundbind heller ikke skabt ens. De fabriksfremstillede, CE-mærkede engangsmundbind må anvendes af de fleste – også personer, der er smittet eller er i risiko for at være det.

Stofmundbind kan også anvendes som et alternativ til engangsmodellen.

Ansigtsvisir kan være et alternativ for personer, der ikke kan anvende et mundbind, eller hvor det er vigtigt at vise ansigt i situationen – for eksempel hvis man taler med demente, børn eller andre, der har behov for at aflæse ansigtet imens.

Det kan også være smart, hvis man har en tilstand som gør, at et mundbind ikke ville kunne slutte tæt om ansigtet.