Guide: Syv alternativer til den forbudte rynket rose

I 2017 vedtog Folketinget en lov, der forbyder salg af rynket rose. Heldigvis er der mange andre muligheder.

03:15

Tove Rensborg fra Egebjerg Planteskole i Vinderup fortæller om planter, der kan erstatte rynket rose.

Rynket rose, der også er kendt som hybenrosen, har været et populært valg blandt husejere og sommerhusejere ved Vestkysten, når der skulle plantes i haven. 

Læs også Fem metoder er testet: Her er de bedste våben mod rynket rose

I dag er planten uønsket på grund af dens voldsomt invasive vækst. 

Naturstyrelsen, Thisted og Rinkøbing-Skjern Kommune har i flere år været i aktiv kamp mod rosen, der er ved at overtage store arealer med klithede. 

I december 2017 vedtog Folketinget en lov, der forbyder salg af rynket rose. 

Selvom det ikke er hvad som helst, der kan gro i den barske natur ved Vesterhavet, så er der flere gode alternativer til rynket rose. 

Det fortæller Tove Rensborg fra Egebjerg Planteskole i Vinderup.

- Når man skal plante tæt på Vesterhavet, så er det dejligt, at det passer ind i naturen, mener hun. 

Du kan se en kort gennemgang af de planter, hun anbefaler, øverst i artiklen eller læse dem her: 

Alternativer til rynket rose

Havtorn

  • Den er blevet vældig populær, fordi den hører til i de områder, hvor man også har rynket rose. Den har den fordel, at den har en rimelig hurtig vækst. Og så får den gule bær, som man for eksempel kan bruge til snaps og syltetøj. Den er meget hårdfør.

Slåenbusken

  • Slåenbusken er en meget gammel og meget hårdfør plante. Den brugte man en del før i tiden. Mange bliver lidt skræmte af den, fordi den er meget stikkende. Men den er super flot, og den bliver lidt større, end havtorn gør. Den bliver typisk omkring halvanden meter.

Rosa Multiflora

  • Inden for roserne er der den, der hedder multiflora-rosen. Det er en japansk klatrerose, som har meget små og flotte lyserøde blomster. Den får små røde bær, som også kaldes Marie-bær.

Æblerosen

  • Så er der æbleroser. Den har mange torne og bliver halvanden til to meter. Den får hvide blomster og små hyben, men har ikke den invaderende vækst, som man kender fra rynket rose. 

Klitrosen

  • Lillebroren til æblerosen hedder Klitrosen. Den har samme tornede vækst og er meget hårdfør.

Surbærbusken

  • Et godt alternativ kan også være surbærbusken. Den bliver cirka halvanden meter høj og får sorte bær, som kan bruges i smoothies eller til syltetøj. De er meget sunde og indeholder mange antioxidanter.

Hvidtjørn

  • Vi har også den gammeldags hvidtjørn. Den er ved at komme tilbage, selvom den stikker, for den er meget smuk og hårdfør.

Kilde: Tove Rensborg fra Egebjerg Planteskole.