Grøn teknologi kan skabe tusindvis af job i hele Danmark

Analyse viser, at Danmark kan få tusindvis af grønne job, hvis vi fortsat fører på grøn teknologi i fremtiden.

vindmller.jpg
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

Salg af vindmøller, varmepumper og vandsystemer.
    
I fremtiden har Danmark potentialet til fortsat at være en af de primære leverandører til verdens grønne omstilling.
    
Et potentiale, der kan skabe tusindvis af nye grønne job i særligt Vestdanmark, fremgår det i en ny analyse fra centrum-venstre tænketanken Cevea.
    
- Vi ved, at det er et område, hvor resten af verden kommer til at efterspørge mange flere grønne løsninger.
    
- Hvis Danmark kan bibeholde sin førerposition på området, kan vi eksportere meget mere, og det vil helt naturligt skabe en række nye job i Danmark, siger direktør Kristian Weise.
    
Omkring 67.000 personer er beskæftiget i grønne job i dag. Heraf er 68 procent i Vestdanmark.
    
I fremtiden kan der blive skabt mellem 52.000 og 92.000 nye grønne fuldtidsjob i hele Danmark til både faglærte og akademikere.
    
 Forudsætningen er dog, at Danmark fastholder sine nuværende markedsandele, viser en undersøgelse fra konsulentvirksomheden Damvad.
    
Og det vil kræve langt mere fokus på forskning, vurderer Cevea.
    
- Der skal bruges tilstrækkeligt med offentlige forskningsmidler til at udvikle de nye teknologier. Og det er nok her, at jeg er mest skeptisk, fordi vi kan se, at vi bruger færre penge på forskning.
    
- Vi klarer os godt, fordi der for 20, 15 og 10 år siden blev lavet en masse investeringer. Men indtil videre falder disse, siger Kristian Weise med henvisning til investeringer i fjernvarme, vindenergi og spildevandshåndtering.
    
De offentlige forskningsmidler til energiforskning er ifølge analysen blevet halveret fra 2010-2011 til i dag.
    
Dansk Industri (DI) ser også et behov for en kapitalindsprøjtning. Brancheorganisationen repræsenterer en af de brancher, hvor der er flest grønne job.
    
- Vi skal udvikle vores styrkepositioner, og det handler om at satse på forskning og udvikling, siger Troels Ranis, branchedirektør med ansvar for energi- og klimaområdet hos DI.
    
Han mener, at energibranchen er en af vore allerstørste eksportbrancher. Derfor er den af afgørende betydning for dansk økonomi.
    
- Ikke bare i dag, men i fremtiden, siger han.
    
/ritzau/