Griseproducenter investerer trecifret millionbeløb i dyrevelfærd

I 2018 vil danske griseproducenter investere 230 millioner kroner til forskning af dyrenes velfærd, kvalitet og bæredygtig produktion.

Griseproducenter vil i 2018 investere massive beløb i at forbedre branchen. Foto: Scanpix / Iris

Danmark ligger blandt de bedste i verden, når det kommer til grisevelfærd. Men i år skal Danmark blive endnu bedre på området.

Sådan lyder det i hvert fald fra de danske griseproducenter, som torsdag præsenterer målsætninger for 2018. Det skriver erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Målsætningerne drejer sig blandt andet om flere løse søer, mere skånsom kastration og hele 230 millioner kroner til forskning. Penge, der skal komme fra griseproducenterne selv.

- Danmark er allerede bannerfører for et højt niveau af grisevelfærd, men det betyder ikke, at vi hviler på laurbærrene. Vi ønsker hele tiden at gøre det endnu bedre, siger Karen Hækkerup, der er administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

Forskning for 230 millioner kroner

I år vil de danske griseproducenter investere 230 millioner kroner i forskning på væsentlige områder af branchen som dyrevelfærd, bedre kvalitet og bæredygtig produktion.

- Dyrevelfærd og forskning hænger uløseligt sammen. Erhvervet skal ud og f inde morgendagens tiltag, lyder det fra Karen Hækkerup.

Midlerne til forskningen kommer griseproducenterne selv til at finansiere. Landbrug & Fødevarer fortæller, at det bliver SEGES, der kommer til at udføre forskningen i tæt samarbejde med blandt andre Aarhus Universitet, Københavns Universitet og en række førende internationale organisationer og universiteter.

Kort om griseproducenternes indsatsområder 2018

  • Flere løse søer – Farestalde skal udvikles bedre. Der er høj dødelighed blandt pattegrise i farestalde, hvor søerne går frit, fordi de kommer til at lægge sig på smågrisene. Der skal findes en balance mellem velfærd til søerne, uden det går udover pattegrisene.
  • Mere skånsom kastration – I dag anvender landmænd denne smertelindring i forbindelse med kastration. Danske griseproducenter vil nu tage næste skridt og indføre lokalbedøvelse før kastration. Fra 1. januar i år kunne landmænd selv foretage lokalbedøvelsen.
  • Forbrugeren skal med – Bedre dyrevelfærd er ofte forbundet med højere produktpriser for forbrugerne. Derfor er det et mål at få forbrugernes opbakning, så de ikke vælger billigere kød fra andre lande.

Læs også Svært at sælge grise opdrættet uden antibiotika