Gratis glukosemålere til diabetes-børn

Den nye nationale handlingsplan mod diabetes sikrer gratis glukosemålere til børn, der ligesom 11-årige Thilde Haahr fra Ikast lider af diabetes.

I halvandet år har 11-årige Thilde Haahr og hendes blodsukkermåler været centrum i et tovtrækkeri mellem Ikast-Brande Kommune og Region Midtjylland. TV MIDTVEST har fulgt familiens kamp for ikke selv at skulle betale regningen til måleren, der samlet set er på mere 22.000 kr.

Nu er Haahr-familiens kamp delvist slut. Med den nye nationale handlingsplan mod diabetes kan unge under 18 år overalt i landet ligesom Thilde Haahr se frem til at blive tilbudt en gratis glukosemåler, når de bliver konstateret med diabetes.

Aftalen kommer efter, at Anders Kühnau, 1. næstformand for regionsrådet i Region Midtjylland, den 9. november til TV MIDTVEST lovede, at Region Midtjylland ellers ville gå enegang og selv tilbyde gratis glukosemålere til børn under 18 år.

Beslutningen kom efter en utydelig afgørelse fra Ankenævnet på området i sommers - en afgørelse, der tog væsentligt længere tid end forventet. Siden da havde regionerne sammen arbejdet på tværs for at opnå enighed, og da det ikke lykkedes, besluttede Region Midtjylland at gå enegang.

- Det er rigtig godt, for vi havde jo påtaget os denne ekstraudgift med åbne øjne, og vi havde ikke regnet med at få dem finansieret her efterfølgende, siger Anders Kühnau. 

Det er nu ikke længere nødvendigt at gå enegang. Med den nye handlingsplan bliver der blandt andet afsat i alt 15. mio. kr. til gratis glukosemålere. Her og nu bliver der iværksat en indfasning af målerne. Det sker ved, at der gives et økonomisk tilskud til regionerne i en overgangsperiode, indtil regionerne selv kan iværksætte indfasningen.

Kampen for Thilde Haahrs forældre er dog endnu ikke slut. De vil nu kæmpe for at få efterbetalt den store regning for deres datters glukosemåler.

Region Midtjylland har efter halvandet år besluttet af betale regningen for en ny type blodsukkermåler.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.