Gråt vintervejr får flere til at købe kunstigt sollys

Forskningssygeplejerske fortæller, at det kan have en gavnlig effekt, hvis man har det hårdt om vinteren.

Der har ikke været mange solskinstimer indtil videre denne vinter. Det har været mørkt, gråt og vådt, og det kan være hårdt at skulle undvære solens stråler og det klare lys.

Faktisk har en del af os så svært ved det, at vi simpelthen køber os til mere lys - og der er ikke tale om en flybillet til varmere himmelstrøg.

Flere af os er begyndt at bruge penge på lamper til lysterapi. Det kan de mærke hos Skousen i Herning.

- Vi sælger dem til et bredt udsnit af befolkningen. Det er alt lige fra unge mennesker til ældre mennesker. Folk, der måske har lidt svært ved at komme op om morgenen i forvejen, der bestemt ikke får det nemmere af, at det mørkt udenfor, siger Ole Høj, der er medindehaver af Skousen i Herning.

Det samme oplever man hos WhiteAway Group.

Lamper til lysterapi er lamper med kraftigt lys, der simulerer naturligt dagslys.

Kan hjælpe med stabil døgnrytme

Sygeplejerske Mette Kragh har forsket i effekten af lysterapi. Hun anerkender brugen af lys som et effektivt våben mod vintertræthed eller vinterdepression.

quoteMan kunne jo starte med at prøve at komme ud i dagslyset, for selvom der ikke er så mange solskinstimer, så er der nogen.

Mette Kragh, forskningssygeplejerske hos Aarhus Universitetshospital. 

- Rigtig mange mennesker bliver triste og mister energi, når de ikke får nok sollys. Der kan lysterapi give noget mere energi. Hvis du tager det om morgenen, kan det være med til at sænke hormonet melatonin, der gør dig træt og får dig til at sove om natten. Og så giver det bare noget energi at kigge ind i det lys, siger hun.

Hun fortæller, at lys er med til at stabilisere vores døgnrytme.

- Nogle af os har en døgnrytme, der er længere end 24 timer, og andre har en, der er kortere. Hvis vi bliver isoleret fra lys, så vil manges døgnrytmer begynde at rykke sig langsomt. Det er det, der kan blive lidt problematisk om vinteren. Det er der nogle, der reagerer mere på, end andre gør, forklarer Mette Kragh.

Hjælper mod depression

Mette Kragh fortæller også, at der ikke kun er hos folk med vinterdepressioner, at en lampe til lysterapi kan gøre en forskel. Forskning har også vist, at det kan hjælpe personer med almindelig depression.

- Det havde en effekt som supplement til medicinsk behandling. De personer, der også fik lysterapi, kom sig hurtigere, og de fik en bedre søvn, fortæller Mette Kragh.

Mette Kragh pointerer dog, at der er en anden og billigere løsning, hvis man ikke har lyst til at købe en lampe til lysterapi.

- Man kunne jo starte med at prøve at komme ud i dagslyset, for selvom der ikke er så mange solskinstimer, så er der nogen. Man kan også rykke sit skrivebord hen til et vindue, hvis det er muligt, siger hun.

Hvis du synes, det har været en usædvanlig hård vinter at komme igennem, så tager du ikke helt fejl.

Bor du eksempelvis i Herning, så viser data fra DMI, at der de seneste fire måneder har været et underskud på 73 solskinstimer i forhold til normalen.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Forbrug.