Gode råd: Lænk din dyre cykel fast

Politiet og en cykelhandler giver gode råd til at sikre dyre sportscykler i hjemmene. Cyklerne skal helt ind i huset, og måske endda lænkes fast.

Et beslag, et øje, nogle bolte og en robust, forsikringsgodkendt lås. Med de relativt simple midler, tror cykelhandler Per Pedersen fra Herning, at cykeltyvene kan forsinkes, når de bryder ind i danske hjem for at stjæle dyre sportscykler.

- Altså, folk gør det jo med deres motorcykler, så jeg synes også, det vil være oplagt at gøre med dyre cykler, siger Per Pedersen, mens han trækker låsens tunge jernkæde gennem øjet for at vise, hvad han mener.   

- Det er ikke sikkert, at det bremser alle tyverier, men det forsinker i hvert fald tyvene. Måske endda i fem-ti minutter. Og hvem ved, hvis tyvene møder alt for mange af de her beslag, måske mister de lidt af interessen.

I sin butik i Snejbjerg lidt uden for Herning møder Per Pedersen mange af de cykelryttere, der har fået stjålet cykler. Ejeren til den cykel han står og skruer på, mens vi er på besøg, har også mistet sin gamle cykel, forklarer han.

- Det fylder rigtig meget i cykelmiljøet. Så har den fået stjålet en, og så har en anden. Det bliver kun større, hvis ikke vi spænder ben for tyvene på en eller anden måde.

Pas på med sociale medier

Indtil videre har der været 31 indbrud i 2017 i Midt- og Vestjyllands Politikreds. Politiet er begyndt at holde ekstra øje med tallene, fordi der sker flere indbrud.

- Der tegner sig et billede af, at alle der har fået stjålet cykler har optrådt på sociale medier sammen med deres cykler. Så hvis det var mig, ville jeg nok som det første gå igennem alle mine profiler på alt fra Facebook til GPS-ruter (som Strava og Endomondo red.) og dobbelttjekke, hvilke informationer der er private, og hvad der ligger offentligt tilgængeligt, siger politiinspektør Ole Henriksen fra Midt og Vestjyllands Politi.

Efter de mange indbrud har Midt og Vestjyllands Politi lavet en liste med gode råd til at sikre de dyre cykler i hjemmene.

Rådene er lavet sammen med Danmarks Cykle Union og DGI.

Gode råd

Pas på din bolig

Udover disse råd, så kan det altid være en god idé at sikre følgende for at sikre sin bolig:

Sørg for god belysning i og omkring boligen, så tyven har svært ved at komme ind uden at blive set. Køb eksempelvis tænd/sluk-ure. 
Klip hækken ned. Det giver bedre ind- og udsyn, større tryghed og færre skjulesteder. 
Få huset til at se beboet ud, når du ikke er hjemme. Lad lyset være tændt, lad rodet ligge og lad opvasken stå. 
Hjælp naboen. Hold et vågent øje med naboens hus og parkér din bil i deres indkørsel, hvis ikke de er hjemme. Du kan også smide affald i deres skraldespand og tømme deres postkasse, hvis de ikke er hjemme. 
Det bedste værn mod indbrud er mennesker. Hils derfor på andre i nabolaget - også dem, du ikke kender. Tyven vil hverken ses eller genkendes, så et simpelt ”hej” kan være nok.

Læs mere på www.stopindbrud.dk og www.nabohjælp.dk


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.