Gigtramte går på arbejde trods smerter

To ud af tre med konstateret gigt går på arbejde trods smerter. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Gigtforeningen.

Ved første øjekast er Anja Høegh en rask kvinde, men både hænder, kæbe og nakke er angrebet af gigt.

- Min livskvalitet har været meget svingende, fordi den er afhængig af, om jeg er inde i en god eller hård periode, siger Anja Høegh, der arbejder på Museum Frello i Varde på nedsat tid.

Hun er en af de mange danskere, der dagligt går på arbejde med gigtsmerter. Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Gigtforeningen tager tre ud af fire med gigt dagligt smertestillende medicin for at få hverdagen til at hænge sammen. 

quoteJeg vil helst have, at det ikke er noget, man lægger mærke til i dagligdagen

Anja Høegh

Og fordi befolkningen bliver ældre og ældre, vurderer foreningen, at flere danskere vil blive ramt af sygdommen i fremtiden. Et stort problem ifølge foreningens direktør.

- Især hvad man har kroniske smerter, så bliver folk trætte af at høre på det. Det er tabubelagt at have smerter, og det ender med at man siger, det er ikke noget problem for mig. Så bliver det ens eget problem, og det er næsten det værste, der kan ske, siger Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind.

Fik gigt som 13-årig

I Danmark lever hver femte voksen med kroniske smerter.  Og Gigtforeningens nye undersøgelse viser, at hver femte voksen med konstateret gigt føler sig isoleret på grund af smerter.

Anja Høegh vil ikke være sit arbejde foruden, men ofte føler hun sig presset. 

- Jeg vil helst have, at det ikke er noget, man lægger mærke til i dagligdagen, siger hun.  

Som bare 13-årig blev Anja Høegh ramt gigt. Det førte til langvarige indlæggelser og en følelse af hele tiden at være bagefter.

- Det var også grænseoverskridende i skolen, fordi jeg var nødt til at spørge mine klassekammerater om hjælp til at lyne jakken og binde mine sko. Det var svært som teenager, og jeg var sikker på, at jeg aldrig fik en kæreste, for hvem gad at have mig? Siger Anja Høegh.

Det ville hendes mand, som hun i dag har tre børn med.