Gentagne tyverier får kirker til at øge sikkerheden

Efter mange tyverier fra kirker senest i Thorsø, bliver der nu sat ekstra fokus på sikkerheden.

Efter adskillige tyverier fra kirker de seneste år er der nu øget fokus på sikkerheden i landsdelens kirker, det skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.  Senest var det Thorsø Kirke, som blev udsat for tyveri, hvor blandt andet seks alterfigurer og tre messehagler blev stjålet. De mange tyverier ærgrer Poul Ivan Madsen, der er provst i Skjern provsti.

-Vi vil jo gerne, at kirkerne er åbne, men det er som om, at der ikke er noget, der er helligt længere, siger han til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Provsten fortæller, at der er kommet ekstra fokus på sikringen af kirkernes værdier ved de årlige kirkesyn.  Også Kirkeministeriet har bedt kirkerne om at øge sikkerheden. Der har altid været bokse til at låse værdierne inde, i nogle kirker har man dog af logistiske årsager valgt at gemme nøglen til boksen et sted i kirken. Den praksis er afskaffet, nu skal nøglen altid gemmes på en anden adresse, oplyser Poul Ivan Madsen.  Desværre kan alt ikke låses inde, som tyveriet i Thorsø kirke desværre var et eksempel på.

-Man kan ikke gøre det samme med et alterbillede, men så snakker vi om, hvordan det kan sikres på anden vis, siger Poul Ivan Madsen.

 

quoteVi vil jo gerne, at kirkerne er åbne, men det er som om, at der ikke er noget, der er helligt længere.

Poul Ivan Madsen, provst, Skjern provsti 

 

Affektionsværdi det vigtigste

I Egvad kirke ved Tarm fik man for 2 år siden stålet alt sit kirkesølv. Der var tale om pletsølv, som ikke i sig selv havde stor værdi, men kalken var skænket til kirken af en herremand i 1791, og den havde derfor stor affektionsværdi for kirken. Selvom om gerningsmanden blev fanget, fandt man aldrig det stjålne kirkesølv.

Kirken har i dag fortsat åbent i dagtimerne, men alle værdier er nu fjernet fra kirken, oplyser kirkeværge Hans Martin Larsen til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Menighedsrådet i Egvad arbejder på at anskaffe en ny alterkalk til kirken, men det er en bekostelig affære. En alterkalk kan koste op til 80000 kr.  


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Kultur.