Gartner: Det kolde forårsvejr er perfekt plantevejr

Selvom foråret er koldt, så er det i følge Marianne Johannesen fra Salling Planteskole optimalt vejr til at plante både roser, hækplanter og træer.

Mens Hr. og Fru Danmark synes, at det kolde og grå forår godt måtte være varmere, så er der andre skabninger, der sætter pris på det kølige vejr.

- Selvom foråret er koldt, så er det det optimale vejr til at plante barrodsplanter. Jorden er tilpas fugtig til de bare rødder, og planterne vænner sig til klimaet og bliver ikke svedet af i den hårde forårssol, siger Marianne Johannesen, der er gartner og sælger ved Salling Planteskole.

 

Hun kan godt mærke, at planteskolens telefon ikke ringer lige så meget, som den plejer, fordi det er så koldt. Men ifølge Marianne Johannesen er det er en fejl at tro, at gå-i-haven-vejr er lige med solskinsvejr.

- Det er perfekt vejr til at plante, fordi planterne får ro til at gro deres rødder. Tag en god trøje på, og kom ud i den friske luft, og plant, lyder opfordringen fra Marianne Johannesen.

 

Fordele ved bare rødder

De såkaldte barrodsplanter er ifølge gartneren alle mulige former for hækplanter, roser og træer.  

- Fordelen ved barrodsplanter er, at de hurtigere kommer i gang, fordi de ikke har fået deres eget liv i en potte, hvor de ikke behøver at slå nye rødder. Det gør de, når man sætter dem ned i jorden. Det er deres overlevelsestendens at slå nye rødder hurtigt.

Ifølge Marianne Johannesen  er tendensen, at flere og flere foretrækker pottegroede planter fremfor barrodsplanter.

- Hvis man ikke rigtig kender til planter, så kan man nemmere se, hvad man får for noget, når der er blomster på, og det er der jo ikke på vores.

 

Hvis man har fået mod på at trodse regn, periodevis hagl og kølige temperaturer, så har Marianne Johannesen et par gode råd til plantningen:

- Man skal sørge for, at jorden er godt forarbejdet, at man har gravet det godt igennem og får tilført kompost eller champost, siger hun og tilføjer at Hækplanter og blomstrende buske og roser er det ideelle valg, når der skal plantes i disse dage. 

 

Hvis du har fået mere mod på havearbejdet, så se med i aften , når der er mere inspiration til forårshaven i "Liv i Haven" på Mokka. 

 

 

Der er fuld fart på haveredskaberne hos den lille familie i Vestsalling og gartnerpigen i Ryde. 

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.