Landbruget vil lokke flere til med ny garanti for praktikplads

I flere år har der været et stort overskud af praktikpladser, der nu får branchen til at indføre en garanti til landbrugselever.

Der er langt flere potentielle praktikpladser i landbruget, end der er elever.

I januar var der faktisk 1.400 flere praktikpladser end elever, og en undersøgelse fra juni viser, at der ikke har været den store ændring i antallet af praktikpladser.

Det har fået Det faglige udvalg for landbrugsuddannelsen, som består af 3F, GLS-A og Landbrug & Fødevarer, samt alle de skoler, der udbyder uddannelsen, til at love praktikpladsgaranti.

- Vi håber, at praktikpladsgarantien kan inspirere kommende generationer af unge til at vælge en landbrugsuddannelse. Vi tilbyder en bred uddannelse med masser af muligheder for udvikling og en vigtig rolle i forhold til at løse de klima- og biodiversitetsudfordringer, vi står med, siger Lone Andersen, der er formand for Det faglige udvalg for landbrugsuddannelsen og viceformand i Landbrug & Fødevarer.

På Agroskolen i Herning uddanner de hvert år mellem 80 og 100 landmænd, og forstanderen for skolen mener, at der er plads til endnu flere i faget.

- Det er rigtig fint at gøre opmærksom på de gode jobmuligheder der er - både under uddannelse og bagefter. Jeg håber, at der er flere, der har mod på at starte på uddannelsen og kan se mulighederne i det, siger Jeppe Bomann, der er uddannelsesleder og forstander for Agroskolen til TV MIDTVEST.

2:06
I nogle brancher skriger skolerne på praktikpladser, men i landbruget er det lige nu omvendt. Se indslag fra august 2019.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Ingen bekymring om praktikplads

I 3F tror Peter Kaae Holm, gruppeformand i Den Grønne Gruppe, at praktikpladsgarantien på landbrugsuddannelserne har betydning i forhold til at tiltrække nye elever.

- Med praktikpladsgarantien får unge sikkerhed for at kunne gennemføre hele deres uddannelse uden at skulle bekymre sig om praktikpladser. Det er en vigtig sikkerhed, der vil være med til at gøre landbruget til attraktiv uddannelsesvej for flere unge, siger han.

Praktikpladsgarantien gælder for alle elever på landbrugsuddannelsen, som lever op til de såkaldte EMMA-kriterier om, at eleverne skal være egnede, mobile geografisk, mobile faglige og aktivt søgende. Det betyder, at eleverne blandt andet skal være villige til at skifte speciale for eksempel fra planter til husdyr for at få en praktikplads.

Garantien gælder fra den 3. august, hvor et nyt hold elever starter på uddannelsen.