Gamle elskabe sætter ild i sommerhuse

I weekenden brændte et sommerhus i Houvig efter at der opstod ild i husets elskab. Og det er langt fra første gang. De gamle installationer kan ikke klare det hårde klima ved vestkysten.

Et sommerhus brændte lørdag morgen ned i Houvig. Undersøgelser har vist, at en branden begyndte i elmålerskabet.

Det samme skete i 2012. Her brændte et sommerhus ved Søndervig, og også her var det i elskabet at branden startede.

- Vi har haft en fem til seks store poolhuse, hvor brandårsagen kommer ude fra elmålerskabet, siger Lars Christensen, der er ejerrådgiver hos Novasol i Vestjylland.

Elmålere med stikben er farlige

Problemet er el-målere med såkaldte stikben. Det er en måler som man på grund af salt og sand ikke længere bruger langs vestkysten, men som stadig sidder i mange sommerhuse.

Problemet har været kendt siden 2000. Og fra 2007 forbød det lokale forsyningsselskab installatørerne at bruge stikben. Også de lokale installatører og Novasol i Søndervig har forsøgt at få sommerhusejerne til at skifte de gamle installationer ud. Blandt andet efter endnu en brand i 2008. Til Hvide Sande EL var der fem sommerhusejere der henvendte sig.

-  Vi skal ikke opsøge eget arbejde, vi skal jo helst være uvildige, men jeg synes det er for farligt, siger Flemming Kirkeby, der ejer Hvide Sande El.

I gang med at skifte ud

Lige nu er det lokale forsyningsselskab, RAH, i gang med at skifte alle målere ud til fjernaflæste målere. Og i den forbindelse forsøger de at løse noget af problemet.

Men der kan stadig være utætheder i låget eller nogle steder mangler låget helt. Og så kan sand og vand trænge ind. Og derfor er der kun en måde at være helt sikker på.

- Det er selvfølgelig at tage fat i en autoriseret installatør og bede ham om at tjekke installationen, siger Per Nielsen, der er teknisk chef hos RAH i Ringkøbing.

Ingen personer kom til skade i branden lørdag morgen, men en tysk familie mistede alle deres ejendele.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.