Gamle autoværn er livsfarlige

En ung mand slap lørdag morgen mirakuløst fra en ulykke med livet i behold, da hans bil blev spiddet af et gammelt autoværn. Fra flere sider opfordrer man nu kommunerne til at gøre noget akut ved de livsfarlige autoværn

Når man i dag bygger et nyt autoværn, bliver endestykket enten ført ned i jorden, bøjet til siden eller på anden måde beskyttet.

Men sådan gjorde man ikke i gamle dage. Der lod man enden på et autoværn stå ubeskyttet hen.

Hvis man er uheldig og påkører autoværnet, kan man derfor risikere, at autoværnet bryder gennem motorblokken og gennemborer bilen.

Det skete lørdag morgen på Ilskovvej i Ikast, hvor en ung man på mirakuløs vis slap med en brækket arm, da hans bil blev spiddet af et autoværn.

Gamle autoværn bør moderniseres

Nu vil flere have kommunerne til at gøre noget ved enderne på de gamle autoværn, der er direkte livsfarlige.

Dansk Vejforening har for nyligt undersøgt 300 km kommunal landevej. Her fandt de 74 livsfarlige autoværn, der savner modernisering.

- Kommunerne bør tage et kritisk syn på sine veje, og spørge sig selv, er de nu også sikret ordentligt? Og de steder, hvor de ikke er forsvarligt, er man selvfølgelig nødt til at gøre noget ved det, siger Søren Bülow, sekretariatschef for Dansk Vejforening.

Vejdirektoratet har længe advaret mod de gamle autoværn:

- Ved påkørsel, er der stor risiko for, at køretøjet vælter, eller dele af autoværnet trænger ind i kabinen. En autoværnsbegyndelse bør derfor aldrig udføres som et fritstående endestykke, skriver Vejdirektoratet i deres anbefalinger.

Også Business Danmark savner bedre autoværn:

- Myndighederne bør overveje at bygge autoværnene op på en anden måde, så de beskytter bilen i stedet for at slå chaufføren ihjel, siger Henrik Sørensen, formand for Business Danmark.

Vil se på problemet

På flere statsveje er man gået i gang med at ændre de farlige autoværn. Og efter weekendens ulykke i Ikast, vil man i Ikast-Brande Kommune nu også til se på problemet.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.