Galimatias at sælge strøm til spotpris

Der er milliarder at hente, hvis man omsætter overskydende strøm fra vindmøller til fjernvarme ved hjælp af store varmepumper. Men det spænder afgifter ben for, siger Dansk Fjernvarme.

Det er helt hen i vejret, når Danmark sælger billig overskudsstrøm fra vindmøller til vores nabolande - strømmen kunne nemlig udnyttes meget bedre herhjemme, men det sætter afgiftsreglerne ben for.

Sådan lyder meldingen fra fjernvarmeselskabernes brancheforening Dansk Fjernvarme, som mener, at der er milliarder at hente ved at lægge systemet om.

Dansk Fjernvarme foreslår, at man i stedet for at sælge overskudsstrømmen til spotpris, omsætter den til fjernvarme ved hjælp af varmepumper i Danmark - men det kan ikke betale sig på grund af afgifterne.

- Det er ren galimatias, siger Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

I de første fem måneder har Danmark tjent 253 millioner på at eksportere vindmøllestrøm. Hvis man havde brugt strømmen i store varmepumper, havde den været to milliarder kroner værd, viser en opgørelse, som tænketanken Grøn Energi har lavet.

- Det regnestykke er jo helt galt. Samtidig har fjernvarmeværkerne været nødt til at bruge brændsler i deres produktion, siger Kim Mortensen.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Miljø.