Fulde mænd bag rattet

Ni ud af ti spritbilister er mænd, og derfor går en ny kampagne målrettet mod at få mænd til at tænke sig om.

Alkoholmeter2.jpg

En mand puster på sin varme kaffe, puster sæbebobler med sit barn og puster ud efter en løbetur. Til sidst sidder han på førersædet i en bil og puster i politiets alkometer.
    
 En ny kampagnefilm med titlen "Klar til et pust" skal i hele december sætte fokus på problemet med spritkørsel på vejene i en julefrokosttid.
    
Den landsdækkende kampagne retter sig særligt mod den mandlige del af befolkningen, da ulykkestal og sigtelser fra politiet viser, at ni ud af ti spritbilister er mænd.
    
Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i TrygFonden, der sammen med Rådet for Sikker Trafik står bag kampagnen, håber, at den kan få folk til at lade bilen stå, hvis de har drukket.
    
- Kampagnen skal minde én om de gode ting, man også kan gøre, når man puster, og om det overhovedet kan lade sig gøre, hvis man pludselig havner i en situation, hvor man har drukket for meget og kører spirituskørsel, siger hun.

I en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, er 1535 bilister blevet spurgt, om de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de var i tvivl om, hvorvidt de havde drukket for meget.
    
Her svarede 16 procent af mændene ja. Det tilsvarende tal for kvinderne er syv procent. Tallet er bekymrende, mener Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
    
 - Mænd drikker generelt mere end kvinder og har nok også en tendens til at tage flere chancer i trafikken. Derfor er målet at få flere til at lade bilen stå - især få flere mænd til at tænke over, hvordan de kommer sikkert hjem, siger hun.
    
Det gode råd er, at man skal blande sig, hvis man ser folk sætte sig bag rattet efter at have drukket for meget alkohol.
    
- Hvis man er vært, kan man, inden man sætter sig til bordet og tager det første glas, spørge, hvem der kører hjem. Så får man det afklaret, før man skal til at tage nøglerne fra den person, der skal ud af døren, siger Dorte McGugan Pedersen.
    
Sidste år deltog 4300 dømte spritbilister i kurser for at få kørekortet tilbage. 88 procent af dem var mænd.
    
/ritzau/