Frosten giver færre dræbersnegle til sommer

Hvis du hader dræbersnegle, så kan der være godt nyt her i vinterkulden.

Dræbersneglen er frygtet af de fleste haveejere.
Dræbersneglen er frygtet af de fleste haveejere.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Det er meget koldt i disse dage, men det kan også være en fordel, hvis man hører til dem, der hvert år bruger ressourcer på at bekæmpe dræbersnegle.

Frosten kan nemlig betyde, at der kommer færre dræbersnegle til sommer.

- En længere frostperiode kan betyde, at der kommer færre dræbersnegle og voldsnegle til sommer, udtaler Hans Erik Svart, der er biolog i Miljøstyrelsen og fortsætter:

- Sneglene vil ikke kunne klare sig, hvis de ligger på steder, hvor de bliver ramt af den hårde frost. Dog vil der være nogle der overlever, hvis de ligger på steder, hvor frosten ikke når dybt i jorden. Det kan for eksempel være under sne, kompostbunker og hække med bunker af blade.

Problemer for fugle

Det er dog ikke kun dræbersneglene, der lider i frosten. Også fuglene lider, og især en slags har det rigtigt skidt. Nemlig gærdesmutten, der er Danmarks næstmindste fugl.

- Bestanden af gærdesmutter kører op og ned alt afhængig af, hvor kold vinteren er, og populationen kan gå voldsomt ned, når der er hård vinter. Sløruglerne er også meget afhængige af at kunne finde lidt varme, så de går også til, når der er hård forst, udtaler biolog i Miljøstyrelsen Erling Krabbe i pressemeddelelsen.

De fleste hjemmehørende dyrearter kan dog godt klare sig i kulden. Svaner og andefugle æder sig tykke og fede sommer og efterår, og når det bliver vinter, så er overlevelsesstrategien at røre sig så lidt som muligt, så sidder de med hovedet under vingen og lader være med at bruge for meget energi.

Den lille gærdesmutte lider i kulden.
Den lille gærdesmutte lider i kulden.
Foto: Steffen Ortmann / Ritzau Scanpix
Svanerne kan godt klare sig i kulden.
Svanerne kan godt klare sig i kulden.
Foto: Brian Bergmann / Ritzau Scanpix