Fritidsjobs hitter her i landsdelen: Julie får både penge og sammenhold med hjem

Julie Lind arbejder i ABC Lavpris, og det er ikke noget særsyn. For det er normalt for midt- og vestjyske teenagere at tjene deres egne penge.

2:15
Julie Lind og mange andre midt- og vestjyder tjener egne penge i en tidlig alder. Det er langt mere normalt her i landsdelen end i det østlige Danmark.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Dovenlars har vist ikke nogen officiel adresse. Og hvis han havde, ville den nok ikke ligge i Midt- og Vestjylland.

Her i landsdelen er det nemlig meget mere almindeligt at have et fritidsjob end i Østdanmark. 4 af de 8 kommuner med flest unge med fritidsjob ligger her i landsdelen. I top-20 finder man 8 midt- og vestjyske kommuner. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Det nyder de godt af hos ABC Lavpris i Ulfborg. Julie Lind arbejder i butikken, og hun får både udvidet sin pengepung og sin vennekreds ved at have et fritidsjob.

- Jeg har boet her i byen i hele mit liv, og jeg kender de fleste, der arbejder her og synes, vi har et godt sammenhold. Det giver da også noget, fortæller ungarbejderen.

De unge er uundværlige

Hendes chef er også mere end tilfreds med, at de unge gerne vil fylde varer op, gøre rent, sørge for flaskeautomaten eller stå bag kassen. Lige nu har man 30 med fritidsjob. Til sammenligning er der 14 fastansatte.

- De (unge red.) er uundværlige for os, da der er åbent mange timer i døgnet efterhånden, siger bestyreren af ABC Lavpris i Ulfborg, René Martinsen.

Han kan om nogen ikke genkendende til, at områdets unge gerne vil arbejde. Og hvis de ikke vil fra begyndelsen, skal de nok få det lært.

Det kræver ikke meget at finde nye ungarbejdere.

- Vi har rimelig nemt ved det. Vi har et godt ry hos de unge, og der er flere gange, vi har haft både tre og fire søskende ansat på skift, fortæller han.

Avisbud: Alle unge burde arbejde

Ulfborg ligger i Holstebro Kommune. Her arbejder 37 procent af de 13-17-årige. I nabokommunen Ringkøbing-Skjern finder man så den midt- og vestjyske topscorer: 41,2 procent af de unge arbejder, og det er tredjebedst i landet.

Skjernboen Thishanan Chandrakumar er en del af den statistik. Han arbejder som avisbud, og pengene er ikke det allervigtigste for ham.

- Jeg er avisbud, fordi jeg synes, det er meget fedt at gå med aviser til gamle mennesker. Det er faktisk meget fedt og at kunne dem et smil, siger han.

Og så har han en opfordring til andre unge:

- De fleste unge burde få et arbejde, det hjælper en med motivation, at komme ud og at have det godt, siger avisbuddet.