Særligt filter skal fjerne mere mikroplast i spildevand

Ringkøbing-Skjern Forsyning er de første til at teste, om man kan filtrere spildevand så meget, at man kan få fat i alle mikroplast- og gummirester.

Gitte Kirkegaard, der er miljøtekniker ved Ringkøbing-Skjern Forsyning, er med til at teste filteret fra TechRas.
Gitte Kirkegaard, der er miljøtekniker ved Ringkøbing-Skjern Forsyning, er med til at teste filteret fra TechRas.
Foto: Line Flatau

Det ser måske helt rent ud, når spildevand ledes ud i naturen.

Men undersøgelser viser, at renseanlæggene kun fjerner omkring 95 procent af mikroplasten i vandet.

Derfor skal et nyt projekt, som Ringkøbing-Skjern Forsyning er de første til at teste, undersøge, om man kan filtrere det sidste mikroplast og gummi fra.

Det er en tromle med et blåt filttæppe, der skal fjerne de små rester af plastik og gummi i vandet. Det fortæller Gitte Kirkegaard, der er miljøtekniker i Ringkøbing-Skjern Forsyning.

- Vi skal undersøge, om den her teknologi kan rense det, eller om det er noget andet, der skal til, fortæller Gitte Kirkegaard.

Mikroplast hober sig op i naturen

Det er vigtigt at få fjernet mikroplast og gummirester i spildevandet, fordi især mikroplastik er farligt for dyr, der kan optage plasten i deres maver.

Gitte Kirkegaard pointerer, at Ringkøbing-Skjern Forsyning til fulde lever op til de krav til filtrering, der er på området.

- Men det er bare så vigtigt også at få det sidste ud. Det har en utrolig lang nedbrydningstid, så det vil hobe sig op ude i naturen. Det skal vi undgå, siger Gitte Kirkegaard.

Filteret, der bliver testet hos Ringkøbing-Skjern Forsyning, ser sådan her ud. 
Filteret, der bliver testet hos Ringkøbing-Skjern Forsyning, ser sådan her ud. 

Det er firmaet TechRas, der har søsat projektet i samarbejde med Teknologisk Institut.

- Idéen til filteret kom nogle år tilbage, hvor jeg havde på fornemmelsen, at der ville komme mere fokus på problemet med mikroplast i fremtiden, siger Frank Rasmussen, der er direktør i TechRas.

Mange ting udleder mikroplast

Han fortæller, at det er svært at se med det blotte øje, at der er mikroplast i det rensede spildevand.

- Men det er der, og mikroplasten stammer fra helt dagligdags ting som for eksempel tøjvask, hvor spildevandet ender i kloakken, siger Frank Rasmussen.

Anlægget i Ringkøbing-Skjern er det første, der har haft projektet kørende. Senere vil filteret også blive testet i Mariager Fjord og i Målev på Sjælland.

Teknologisk Institut forventer, at der kommer svar fra de første vandprøver, der kan vise, hvor effektivt filteret er, i slutningen af januar.