Forslag skal give forældre flere hjemmedage med syge børn: - Det ville sænke presset som forælder

Som forælder skal der være bedre muligheder for at tage flere hjemmedage med deres syge børn, lyder det fra foreninger. Forslaget finder dog ikke særlig stor opbakning fra politisk side og Dansk Arbejdsgiverforening.

2:51
Maria Skov Iversen fra Herning håber, at hun snart for mulighed for at tage flere hjemmedage, når hendes børn bliver syge.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Forældre skal have ret til flere hjemmedage med deres syge børn. Sådan lyder det i onsdag fra foreningerne BUPL og Fola.

Ønsket kommer efter en ny undersøgelse, som viser, at otte ud af ti forældre har svært ved at få passet deres syge børn og derfor sender dem i institution, før de er helt raske.

Det har Maria Skov Iversen fra Herning også prøvet, for med to små syge drenge kan det være svært at få puslespillet til at gå op.

- Det er svært, når børnene er syge mere end bare et par dage, når man har fuldtidsarbejde. Hjemme hos os er vi privilegerede med at have gode ledere på vores arbejdsplads, men det skal jo hænge sammen for arbejdsgiverne også, siger Maria Skov Iversen. 

Står det til BUPL og Fola skal forældrene derfor have ret til flere hjemmedage med deres syge børn. Dette skal gerne ske efter svensk forbillede, hvor forældrene kan blive hjemme i op til fire måneder, indtil børnene er raske. 

I Maria Skov Iversens familie er der derfor stor opbakning til det nye forslag.

- Det ville gøre, at vi ikke skulle planlægge fra dag til dag, og det ville gøre det hele meget lettere, lyder det fra Maria Skov Iversen. 

Konsekvenser for samfundsøkonomien

Det er netop forældre som Maria Skov Iversen, som Forældrenes Landsorganisation og pædagogernes fagforening BUPL nu vil hjælpe med flere hjemmedage til forældre med sygt barn. 

- Vi lever i et hektisk samfund, hvor alle bidrager til væksten. Derfor er vi nødt til at tænke i, hvordan vi kan hjælpe familierne og få en mere børnevenlig familiepolitik, som betyder at man rent faktisk kan være hjemme ved sine syge børn, siger Elisa Rimpler, der er formand for BUPL.  

Den nye undersøgelse fra BUPL viser, at hver tredje forældre har sendt syge børn i institution, før Coronaen ramte, fordi forældrene ikke kan blive hjemme fra arbejde. 

- Det betyder, at andre børn og andre forældre bliver syge, og dermed lægger andre familier og pædagoger sig også syge. Det har store konsekvenser - også i sidste ende for samfundsøkonomien, siger Elisa Rimpler. 

Tvivlsom opbakning fra politisk side

Men der er ikke meget opbakning til forslaget på hverken Christiansborg eller hos Dansk Arbejdsgiverforening. 

- Fravær i forbindelse med børns sygdom er kernestof i overenskomsterne, og det har vi ikke som udgangspunkt tænkt os at blande os i, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Heller ikke hos Dansk Arbejdsgiverforening er der meget hjælp at hente.

- Man har fri på barnets første og anden sygedag, og man har omsorgsdage og feriedage, som kan bruges på det. Vi har en lang række muligheder for at håndtere situationen allerede i dag, lyder der fra Steen Müntzberg, vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening. 

Selvom opbakningen fra politisk side ser en smule tvivlsom ud, håber Maria Skov Iversen fra Herning, at forslaget alligevel bliver til noget. 

- I forhold til vores situation herhjemme ville det være eminent. Bare det der med at få sat nogle rammer for, at det er okay at have lidt flere sygedage. Man kan jo ikke bestemme, hvor mange dage et barn skal være syg, siger hun. 

Tidligere på året blev kravet om flere hjemmedage også rejst i Folketinget efter et borgerforslag. Her blev forslaget afvist.