Forslag: Nye huse skal ikke stormskadedækkes

Interesseorganisationen Forsikring & Pension vil ifølge Jyllands-Posten ændre stormflodsordningen til ikke at dække nybyggede huse

Flere husejere løber risikoen og bygger nyt ved Storåen i Holstebro.
Flere husejere løber risikoen og bygger nyt ved Storåen i Holstebro.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Når storme i fremtiden medfører store skader, skal den offentlige stormflodsordning ikke længere hjælpe ejere af nybyggede huse. Det mener Forsikring og Pension og bakkes op af Stormrådets formand, skriver Jyllands-Posten i dag.

Forsikringsselskaberne peger på, at der er opbygget så megen viden om stormflodsskader, at samfundet kan forudse, hvilke områder der rammes, når storme raser.

- En ny bygning bør kunne holde til de klimascenarier, der er i bygningens levetid. I dag kan kommuner udstykke med fribillet, fordi regningen sendes videre til stormflodsordningen og husejerne, siger underdirektør Torben Weiss Garne fra Forsikring & Pension til Jyllands-Posten. Han bakkes op af formanden for Stormrådet.

- Den nuværende model er ikke holdbar i længden, fordi vi ved, at vejret bliver stadig mere outreret. Det kan derfor være en fornuftig løsning, at nybyggede huse fremover ikke kan få erstatning fra stormflodsordningen, siger formand Jesper Rasmussen til avisen.

Stormrådet har en gæld på omkring 400 millioner kroner til staten som følge af stormen Bodil forrige år.

Nybygger: Det er noget fis
Forslaget kan ramme en lang række husejere af nye huse i Midt- og Vestjylland, når vandet stiger efter en storm. For eksempel langs Storåen i Holstebro, hvor vandet for nylig var langt over normal vandstand.

Jesper Brændgaard Jensen er ved at bygge et nyt hus ned til Storåen i Holstebro midtby. Han er ikke begejstret for forslaget.

- Jeg synes det er noget fis, at man går ind og tager det fra nye husejere. Vores hus er ikke anderledes, bare fordi det er nyt i forhold til et gammelt hus, mener han.

Har ikke fortrudt
Han har dog ikke fortrudt, at han bygger et risikabelt sted.

- Det er en risiko jeg er villig til at tage.  Så jeg har taget mine egne foranstaltninger og bygger for eksempel en højere sokkel, siger Jesper Brændgaard Jensen, som har haft en biolog fra Holstebro Kommune ude for at se på grunden og give gode råd i forbindelse med byggeriet.

Til april indfører Storbritannien indfører en  ny offentlig ordning, hvor husejere med boliger opført efter 1. januar 2009 ikke få hjælp efter stormflodsskader.