Forslag: Nu skal det være lettere at søge om lov til kystsikring

​Fremover kan grundejere nøjes med at søge tilladelse til kystsikring i kommunen, viser nye lovforslag.

Det skal være lettere at få lov til at kystsikre sit sommerhus, mener miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen.
Det skal være lettere at få lov til at kystsikre sit sommerhus, mener miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Grundejere med udsatte sommerhuse, som ligger faretruende tæt på havet, skal fremover kun søge om lov til at lave kystsikring ét sted: Hos kommunen.

Det fremgår af et lovforslag, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) torsdag fremsætter i Folketinget. Lovforslaget skal træde i kraft 1. september 2018.

Lovforslaget er inspireret af stormen Urd, der rasede i julen 2016 med vindstød op til 37,8 meter i sekundet ved Thorsminde.

Hidtil har grundejerne skullet søge såvel Kystdirektoratet som kommunen. Fremover kan kommunen give en tilladelse efter kystbeskyttelsesloven.

Kystdirektoratet stadig med i vurderingen

Kystdirektoratet hjælper stadig kommunerne med at vurdere den tekniske kvalitet af kystbeskyttelsen ved fællesprojekter. De rækker over længere kyststrækninger, hvor flere grundejere deltager.

Miljø- og Fødevareministeriet sender en vejledning i høring. Den skal hjælpe kommunerne med, hvordan udgifterne skal fordeles mellem de grundejere, som får gavn af kystbeskyttelsen.

Samtidig har ministeriet et rejsehold i oversvømmelse og erosion (nedslidning). Holdet kan undervise kommunernes medarbejdere.

- Det skal gå hurtigere

Ministeren mener, at der har været for mange eksempler på, at der kan gå år, fra grundejere søger om kystsikring, indtil ejendommene kan blive beskyttet.

- De seneste års storme og oversvømmelser har med al tydelighed vist os, at det skal gå langt hurtigere. Kommunerne får nu kompetencen til at afgøre kystbeskyttelses-sager, siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Kommunerne er klar, siger Jacob Bjerregaard, som er formand for miljø- og forsyningsudvalget i Kommunernes Landsforening.

- Det er fortsat grundejerne selv, der har ansvaret for at beskytte deres grund, men med fremtidens klimaændringer er der behov for flere fælles løsninger mellem grundejere, siger Jacob Bjerregaard.

/ritzau/