Forskere afkræfter populær konspirationsteori om ulve

Ulvene er selv kommet hertil, mener forskere.

Vi skal ikke længere tilbage end til 2012, før vi finder det første bevis på en fritgående ulv i Danmark i 200 år.

Det blev fundet i Hanstholm Naturpark, og det fik tre jægere til at fremstille teorien om, at nogen havde udsat dem i det nordlige Jylland. Konspirationsteorien har siden været populær, men der er ikke noget om snakken, skriver Videnskab.dk

De har talt med to ulveforskere. Heriblandt forskningschef ved Naturhistorisk museum i Aarhus. Han har været med til at udarbejde rapporter om ulven i Danmark.

- Det er på ingen måde overraskende, at de tilbagelægger store afstande, hvor de ikke bliver set. Når de så avler, som de har gjort i Nordjylland, og slår sig ned, bliver de typisk set mere, fortæller han.

Der er heller ikke fundet andre tegn på ulve på turen mod Hanstholm. Men det mener en anden forsker, Sussie Pagh, der er ekstern konsulent for DTU-veterinærinstituttet, ikke at der er noget mærkeligt i.

- Det kan godt ske, at man har fundet ådsler fra ulvenes byttedyr, men at man ikke har været opmærksom på det. I mit univers er der slet ikke noget, som virker ulogisk i, at de er smuttet forbi, uden man har opdaget dem, forklarer hun. 

Forskerne gør hos videnskab.dk opmærksom på, at fem af ulvene i Danmark har efterladt DNA-spor i Slesvig-Holsten, inden de blev opdaget i Danmark. Det viser DNA-tests.

- Vores forskning dokumenterer entydigt, at de er kommet hertil naturligt, siger Kent Olsen til Videnskab.dk.