Forsker: Voldsomt pres gav kun én milliard til kommunerne

Både regeringen og kommunerne erklærede sig tilfredse med den topartsaftale, som blev indgået fredag.

Roger Buch er forskningschef og kommunalekspert på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Roger Buch er forskningschef og kommunalekspert på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Foto: Anders Hviid

Det kan udlægges som en lille sejr for kommunerne, at det lykkedes at indgå en topartsaftale med regeringen om blandt andet boliger til flygtninge.
    
Det siger Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Journalist- og Mediehøjskole, efter at der blev indgået en aftale fredag formiddag.
    
- Det kan bedst opsummeres som en lille sejr for kommunerne, men på ingen måde en imødekommelse af de behov, kommunerne selv siger, at de har.
    
- De sidste tre måneder har kommunerne lagt et voldsomt pres på staten, og ud af det voldsomme pres har man så fået en milliard kroner.
    
- Det er selvfølgelig fint, men som nogle kommunalpolitikere allerede har sagt, så er det ikke noget, der redder situationen. Og de taler allerede om, at de skal have flere penge, siger han.
    
Aftalen indeholder blandt andet en pulje på 640 millioner kroner, der ifølge KL kan dække 75 procent af de kommunale omkostninger ved at opføre 10.000 nye boliger.
    
Ud over pengene til de 10.000 nye boliger sættes der 150 millioner kroner af til 2000 midlertidige boliger.
    
- Omregnet per kommuner er det seks millioner kroner per kommune, og det får man ikke særlig mange boliger for, siger han.
    
Kommunerne får et højere tilskud per flygtning, de modtager. I alt får kommunerne ifølge KL en milliard kroner ekstra til området.
    
- Kommunerne har selv fremlagt et regnestykke, der siger, at de regner med at bruge to-tre milliarder kroner ekstra på dette område.
    
- I forhold til det er det en pæn hjælp, men i kommunalt perspektiv er det slet ikke nok i forhold til, hvor stor opgaven er, siger han.
    
Roger Buch understreger dog, at kommunerne i forvejen får dækket hovedparten af udgifterne af staten, og at dette er en ekstra milliard kroner.
    
- At få flere flygtninge i arbejde afsætter man 50 millioner til, hvilket vil sige en halv million kroner per kommune. Det kan omregnes til én medarbejder, der skal hjælpe med at finde arbejde til flygtninge. Det er nærmest mikroskopisk, siger Roger Buch.
    
Alt i alt får det ham til at sætte spørgsmålstegn ved, om aftalen overhovedet vil give bedre integration, hvilket ellers er et af hovedsigterne med aftalen.
    
/ritzau/