Formand om busbesparelser: - Vi har ikke pengene

Region Midtjylland har brugt for mange penge på busdrift. Derfor skal der nu findes en bedre fordeling af omkostningerne med kommunerne, forklarer formand for regional udvikling.

- Vi har ikke pengene til det.

Så kort formulerer formanden for regional udvikling i Region Midtjylland, Jørgen Nørby, problematikken i fordelingen af busruternes omkostninger her i landsdelen.

For som det har set ud i de seneste år, har Region Midtjylland taget et stort økonomisk slæb på ruter, som det egentlig er meningen, kommunerne selv skal finansiere.

Derfor vedtog Regionsrådet tirsdag eftermiddag, at der skal spares penge på busbudgettet.

- Det er vores opgave at drive de regionale ruter, og det vil vi også fortsætte med at gøre fremover. Jeg tror også, vi vil fortsætte med at drive mere end det, der kan defineres som rene regionale ruter, hvor det blandt andet drejer sig om at bringe vores unge mennesker frem til uddannelserne, forklarer Jørgen Nørby.

- Men der ligger en hel del ud over det, og det er der, hvor vi går ind og siger, at det ikke er en regional opgave. Det er ikke det, vi har fået pengene til, lyder det.

Regionen nedlægger ikke busruter

Selvom det er planen, at Region Midtjylland vil spare 40 millioner kroner på busdriften, kommer det ikke til at gå udover de eksisterende ruter, forsikrer formanden.

Det er udelukkende et spørgsmål om at finde en passende fordelingsnøgle mellem regionen og kommunerne.

- Vi er ikke i gang med at lukke en eneste rute fra regionens side. Vi er ved at få gjort op, om det er kommunen eller regionen, der har opgaven. Hvis det er en kommunal opgave, så er det kommunen, der afgør, hvad der skal ske med busruten og ikke regionen.

- Når vi bruger 56 procent af de samlede midler i den regionale udvikling til at køre busser, så har vi ikke nok til erhvervsudvikling, kulturområdet, undervisning og til rensning af forurenede grunde. Det er alt sammen noget, der skal være mange penge til. Og det har der desværre ikke været i de sidste tre-fire år, fordi vi har brugt flere og flere penge til buskørsel, siger Jørgen Nørby.

Regionen vil nu gå i dialog med kommunerne, så besparelserne kan indfases inden 2021.

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Trafik.