Formand: Konkurser truer stadig lokale landbrugsejendomme

Selv om der er fremdrift så hænger nogle landbrug fortsat i det yderste af neglene

Selv om situationen i øjeblikket tegner lysere for den danske landsbrugsproduktion, så er der fortsat landmænd der kæmper hårdt for at få positive tal på bundlinjen, og dermed overleve en truende konkurs.

Det siger en formanden for Landbo Thy, Leif Gravesen, der dog ikke mener  området er hårdere ramt end gennemsnittet, når det gælder antallet af konkurser i landbruget.

- Vi har set en faldende tendens på landsplan, når det handler om landmænd, der må smide håndklædet i ringen. Sådan er det også hos os, men vi kan ikke helt lægge konkursspøgelset i graven, understreger formanden.

Efterslæb

Han peger på, at afregningspriserne for blandt andet mælk og svinekød har en afgørende indflydelse på, om den enkelte landmand kan få bedriften til at løbe rundt. 

- Heldigvis har vi her i 2017 set, at priserne er på vej op igen. Men vi har et stort efterslæb fra de tidligere år, og det har ramt nogle ejendomme virkelig hårdt, siger Leif Gravesen.

I følge erhvervsøkonomisk chef hos Seges, Klaus Kaiser, faldt antallet af konkursramte landbrug markant i september måned, sammenlignet med samme periode sidste år. Samtidig er der en lille stigning i antallet af ejendomme der bliver handlet.

- Det er to gode signaler om, at markedet for landsbrugsejendomme generelt styrkes, siger Klaus Kaiser til Landbrugsavisen.

I Landbo Thy er Leif Gravesen enig i, at der er gang i handlerne, selv om tempoet er moderat i det midt- og vestjyske område.

- Der er en opblødning, men det er fortsat en udfordring, at finde købere til de lidt større produktionsejendomme, hvor der er svin og køer, siger landboformanden.

Million-investering

Konkret skal der skaffes mellem 25 og 40 millioner kroner før en landbrugsejendom i den størrelse kan overtages, og det er vanskeligt at få finansieret i dag.

- Derfor har vi også et generationsskifteproblem i landbruget i dag, hvor gennemsnitsalderen hos landmændene bare stiger og stiger, fordi ingen unge har råd til at købe de dyre ejendomme, siger Leif Gravesen.

Før finanskrisen blev landbrug solgt i Danmark, stort set inden de var sat til salg. De tider vender i følge landboformanden næppe tilbage. 

- Vi må nok indrømme, at ejendommene er til salg meget længe, inden der er en sælger og en køber der finder sammen, Men der bliver handlet gårde, og der kommer også unge mennesker ind i erhvervet, slutter Leif Gravesen, formand for Landbo Thy.