Forløsning hos Grundfos og Vestas efter EU-aftale: Særligt én del giver stor glæde

Hos både Grundfos og Vestas er der stor glæde, efter EU-politikerne tirsdag morgen nåede til enighed om budgetterne.

Mads Nipper, koncerndirektør i Grundfos, og Tommy Rahbek Nielsen, global direktør i Vestas.
Mads Nipper, koncerndirektør i Grundfos, og Tommy Rahbek Nielsen, global direktør i Vestas.
Foto: TV 2 og TV MIDTVEST

Der skulle rekordlange forhandlinger til, før politikerne i EU tirsdag morgen kunne præsentere budget for 2021 til og med 2027 sammen med en genopretningsfond efter coronakrisen. I budgetterne, der i alt er på 13.580 milliarder danske kroner, er der afsat 30 procent til klimaformål.

Det er noget, der for landsdelens virksomheder til at finde de store smil frem.

- Det er en super, super vigtig aftale, der er blevet landet nu. Den er utrolig vigtig for danske virksomheder – faktisk for alle virksomheder i Europa. Fordi et stærkt sammenhængende EU og indre marked er simpelthen det vigtigste ben i vores eksport, siger koncernchef i Grundfos, Mads Nipper.

Han kalder Europa for det største eksportmarked for størstedelen af danske virksomheder, ligesom mange danske virksomheder er dygtige til at levere løsninger, der drejer sig om at indfri klimamål.

Ekstra procenter giver boost

Også i Vestas er der stor glæde at spore i de nye aftaler.

Det fortæller Tommy Rahbek Nielsen, som er global direktør i Vestas.

- Vi er selvfølgelig enormt glade for, at det er gået fra 20 procent til 30 procent. Det giver, at der virkelig er et boost, der bliver sat ind på det grønne område. Det eneste, vi lige skal huske på, er, at det hele ikke er øremærket til vind. Det ville vi selvfølgelig gerne have haft, siger han.

De ekstra procenter til klimaformål giver selvsagt glæde i de to virksomheder, men bare det, at EU-politikerne nåede i mål, skaber glæde.

Det er nemlig ikke til at kunne sige, hvad det ville have betydet, hvis de ikke var nået i mål.

- Jeg kan ikke sætte helt konkrete tal på, hvor stor en risiko, det havde været, hvis der ikke var landet en aftale eller præcis hvor meget, vi vil ende med at eksportere, siger Mads Nipper fra Grundfos og fortsætter:

- For at eksemplificere kan jeg sige, at Grundfos omsætter for over en milliard kroner i Italien alene. Hvis vi var endt i en situation, hvor den økonomi havde væsentligt større risiko for at lide et kollaps, ville vi ikke sælge en fraktion af det, for så ville der ikke være penge til at købe vores løsninger.