Forligsmand udsætter varslet konflikt i to uger

Tidligt onsdag morgen har forligsmand Mette Christensen valgt at udsætte den varslede storkonflikt i 14 dage.

Mette Christensen udskyder en storkonflikt. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Efter 19 timers uafbrudte forhandlinger har forligsmand Mette Christensen onsdag morgen klokken 05 valgt at udsætte den varslede storkonflikt i yderligere 14 dage.

Læs også Sidste chance: Statslige forhandlere mødes mandag klokken 17

Det oplyser Forligsinstitutionen i en pressemeddelelse.
    
- Jeg har i dag - efter at have rådført mig med de to øvrige forligsmænd - besluttet, at de varslede arbejdsstandsninger udsættes i indtil to uger, skriver Mette Christensen.
    
Dermed vurderer hun, at et forlig er muligt.
    
Formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, forventer ikke, at forhandlingerne kommer til at vare yderligere 14 dage.
    
- Nu har vi et nyt møde på fredag, og vi har fået at vide, at vi skal tage soveposen med. Forligsmanden valgte at skubbe det igen.
    
- Jeg tror ikke, at vi skal forhandle i 14 dage. Jeg tror, vi skal forhandle på fredag, og det er det, siger Anders Bondo Christensen.
    
Statens chefforhandler, Sophie Løhde (V), tager forligsmandens beslutning om at udskyde konflikten til efterretning. Hun ærgrer sig dog over, at parterne ikke nåede en løsning tirsdag.
    
- Vi har haft rigtig gode forhandlinger, men jeg er også ærgerlig over, at vi ikke blev færdige. Nu må vi trække i arbejdstøjet igen fredag, siger Sophie Løhde.

Læs også OVERBLIK: Her er knasterne i overenskomstforhandlingerne

Først meldte Mette Christensen ud, at det ikke var en mulighed at lade de langstrakte forhandlinger fortsætte natten ud.
    
Inden midnat skulle der ligge en aftale klar, ellers ville det ende i en storkonflikt, lod hun ifølge DR Nyheder og TV2 parterne vide.
    
Senere gav forligsmanden alligevel forhandlerne ekstra tid. Det skete, da arbejdsgiverne i sidste øjeblik fremsatte et absolut sidste tilbud til lønmodtagerne.
    
Forslaget indeholdte ifølge TV2 en lønforhøjelse på otte procent over de næste tre år. Det blev hurtigt afvist af lønmodtagerne, hvilket sendte Mette Christensen ud i et dilemma.
    
Nu hvor storkonflikten er udskudt, kan strejken i stedet begynde 8. maj, mens den varslede lockout kan starte 12. maj.

Læs også 12 timers forhandling endte uden aftale for statsansatte