Forbrugere kan få penge retur for aflyste pakkerejser til Norditalien

Udenrigsministeriets Borgerservice skærper rejsevejledningen og fraråder nu unødige rejser til Norditalien.

Arkivfoto. Foto: Manuel Silvestri/Reuters/Ritzau Scanpix

Udenrigsministeriets Borgerservice fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til fire nordlige regioner i Italien.

Læs også Hvad sker der, når man er smittet? Få svar på spørgsmål om coronavirussen her

Det giver forbrugere, der har købt eksempelvis en skirejse til området, gode kort på hånden, hvis de ønsker at afbestille rejsen.

Det fortæller Vibeke Myrtue Jensen, der er rådgiver i Forbrugerrådet Tænk.

- Der er rimelig gode rettigheder, hvis man har bestilt en pakkerejse gennem et rejsebureau.

- Hvis Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser, så vil man typisk kunne få alle sine penge tilbage, hvis man aflyser, siger hun.

Flyselskaber skal ikke betale tilbage

En pakkerejse omfatter både en flybillet og et hotelophold eller eksempelvis billeje.

Har man ikke købt en pakkerejse, er ens rettigheder lidt anderledes, forklarer Vibeke Myrtue Jensen.

- Hvis du selv har booket flybilletten, så er flyselskabet ikke forpligtet til at betale pengene tilbage.

- Men man kan selvfølgelig kontakte selskabet og høre, om de kan være behjælpelige, når nu Udenrigsministeriet fraråder unødige rejser til området.

- Har man tegnet en afbestillingsforsikring, kan man også se, om den eventuelt dækker, når nu Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til destinationen, siger Vibeke Myrtue Jensen.

02:31

Beredskabsstyrelsen Center i Herning er klar til at huse eventuelt smittede Video: TV MIDTVEST, arkiv.

Luk video

I så fald skal man kontakte det forsikringsselskab, hvor man har tegnet afbestillingsforsikringen.

Danmarks Rejsebureau Forening organiserer en del af de selskaber, der har specialiseret sig i skirejser til eksempelvis Italien.

Her bekræfter direktør Lars Thykier, at man som udgangspunkt kan få pengene retur, hvis man afbestiller en pakkerejse til Norditalien.

- Reglerne er ganske klare. Hvis Udenrigsministeriet i en eller anden form fraråder at rejse til en givet destination, så har man mulighed for at få pengene retur.

- Men det gælder kun syv til ti dage frem i tiden. Hvis du har en rejse til Norditalien i kalenderen i juni måned, så kan du ikke aflyse den nu og få pengene tilbage, siger Lars Thykier.

Fraråder unødige rejser

Mange selskaber vil ifølge direktøren også vælge at tilbyde eksempelvis skiturister en anden destination end Norditalien.

Så er det op til kunderne at vælge, om de vil tage imod det tilbud eller helt aflyse.

Læs også Gymnasietur aflyst af Coronavirus: Kresten og Nicolai misser eftertragtet Kina-rejse

Seks danskere har fået konstateret smitte med coronavirus. Fem af tilfældene kan relateres til et udbrud af det smitsomme virus i det nordlige Italien.

Det har fået Udenrigsministeriets Borgerservice til at fraråde unødige rejser til regionerne Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto.

Det sker ifølge rejsevejledningen ud fra et "forsigtighedsprincip" og skyldes en "stor stigning i antallet af smittetilfælde".

Ifølge John Hopkins University har antallet af coronasmittede personer i Italien rundet 2000, og der er registreret 52 dødsfald som følge af sygdommen Covid19.

/ritzau/

FAKTA: Seks danskere er smittet med coronavirus

Første tilfælde:

 • Torsdag den 27. februar kommer nyheden om, at den første dansker er bekræftet smittet med coronavirus.
 • Den smittede er mandagen forinden kommet hjem fra en skiferie i Lombardiet i det nordlige Italien, hvor hundredvis er smittet med virusset.
 • Den smittede er medarbejder ved TV2, og han når at være på arbejde en enkelt dag, inden han bliver testet positiv for virusset.
 • Det fører til, at 16 TV2-medarbejdere bliver sendt i hjemmekarantæne i 14 dage efter anvisninger fra de danske sundhedsmyndigheder.

Andet tilfælde:

 • Fredag den 28. februar bekræfter Sundhedsstyrelsen, at endnu en dansker er testet positiv for det nye coronavirus.
 • Også i dette tilfælde er der tale om en person, der er hjemvendt fra en skiferie i Norditalien.
 • Den smittede har henvendt sig til egen læge, ni dage efter at vedkommende først begyndte at få symptomer.
 • Patienten bliver dernæst henvist til Rigshospitalet, der efter en halspodning bekræfter, at personen er smittet med virusset.
 • De danske sundhedsmyndigheder sætter gang i en smitteopsporing for at finde de personer, som den smittede har været i tæt kontakt med i et forsøg på at inddæmme virusset.

Tredje tilfælde:

 • Styrelsen for Patientsikkerhed fortæller lørdag den 29. februar, at en tredje dansker er smittet med det nye coronavirus.
 • Personen er ansat på Aarhus Universitetshospitals afdeling for hud- og kønssygdomme. Han er for nylig kommet hjem fra en konference i München i Tyskland. Her var han i tæt kontakt med en italiener, som senere er bekræftet smittet med coronavirus.
 • Da den danske hospitalsansatte får det at vide, isolerer han sig selv hjemme. En prøve har siden vist, at også han er smittet med coronavirus.
 • Myndighederne er i gang med at opspore, hvem han har været i kontakt med, siden han kom hjem, herunder patienter. Omkring 30 personer formodes at skulle i hjemmekarantæne på grund af risiko for at have været udsat for smitte.

Fjerde tilfælde:

 • Søndag den 1. marts oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed, at en fjerde dansker er testet positiv med coronavirus.
 • Vedkommende er en tæt kontakt til det andet danske tilfælde, som blev bekræftet fredag. Den fjerde smittede dansker befinder sig derfor allerede i hjemmekarantæne.

Femte og sjette tilfælde:

 • Tirsdag den 3. marts oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed, at yderligere to danskere er blevet smittet med virusset.
 • De har været på ferie i Norditalien og returnerede - uafhængigt af hinanden - til Danmark 29. februar.
 • De har ikke relationer til de fire andre smittede, oplyses det.

Kilder: Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut.