Forældre vil diskutere mere fleksibel sommerferie

Danske børn har sammen med hollandske og tyske skoleelever Europas korteste sommerferie.

Danske børn har seks ugers sommerferie. Foto: Johan Gadegaard / Ritzau Scanpix

Første skoledag nærmer sig for de danske skolebørn, der snart har holdt seks ugers ferie siden sidste weekend i juni.

Læs også Tørke medfører fiskestop flere steder

Sommerferiens længde er passende, men for nogle kan der være et behov for at holde sommerferien uden for de normale ferieuger, mener foreningen Skole og Forældre.

Formand Mette With Hagensen fortæller, at seks ugers sommerferie er fint til både at nå ferien med mor, far og eventuelt bedsteforældrene, men måske er den for ufleksibel.

- Vi har ikke behov for det system, man har mange steder med et meget kompakt skoleår efterfulgt af 10-12 ugers sommerferie, hvor børnene keder sig så meget, at de bliver sendt på lejr for at blive aktiveret.

- Men vi kunne godt diskutere, om der skal være mere fleksibilitet, så man lokalt kan lægge sommerferien anderledes, og så forældre får øgede muligheder for at holde sommerferie uden for industriferien, siger hun til Kristeligt-Dagblad.

Eksempelvis nævner hun, at mange forældre på Bornholm er travlt beskæftiget med turisterhverv netop i skolernes sommerferie. Her kunne man derfor overveje, om nogle af ferieugerne kunne ligge bedre på et andet tidspunkt.

De danske skoleelever har sammen med hollandske og tyske skoleelever Europas korteste sommerferie.

Kun i enkelte tyske delstater samt i Finland begynder skoleåret tidligere. Til gengæld gik finnerne på sommerferie hele fire uger før danskerne.

Læs også Christina vil svømme 100 km til Sverige uden pauser

Det viser de seneste tal fra EU's uddannelsesnetværk Eurydice, statistikportalen Statista samt hjemmesiden schoolholidayseurope.eu. De samler skoleferiedatoer for de europæiske lande. Det skriver Kristeligt-Dagblad.

Mens vi i Danmark typisk kun ser juli som den regulære feriemåned, har august samme status i de fleste lande nord for ækvator.

I USA varierer skoleferiens længde meget. Men Labor Day - første mandag i september - er den mest udbredte skolestart-dato efter en sommerferie, som ofte varer to måneder.

Kina har ry for at have ambitiøse skoler, men her varer sommerferien også typisk hele juli og august.