Forældre med hjemsendte børn grundet corona kan nu få barselsdagpenge

Nye regler gør det muligt for forældre at få barselsdagpenge, hvis de skal gå hjemme med børn, der er sendt hjem fra skole og daginstitution.

Det er en svær situation, nogle forældre kan stå i, også selv om hverken de eller deres børn er syge, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Foto: Philip Davali - Ritzau Scanpix

Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, der giver forældre mulighed for midlertidigt at modtage barselsdagpenge, hvis deres børn er sendt hjem fra skole eller daginstitution på grund af corona-smitte.

Læs også Overblik: Alle 9. klasser på en årgang sendt hjem til test for coronasmitte

- Jeg er glad for, at et flertal i Folketinget og arbejdsmarkedets parter igen har vist, at vi står sammen om at komme igennem corona-krisen, der jo desværre fortsat påvirker os alle, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

Snævre betingelser

Det er ikke alle, der er nødt til at tage en dag hjemme hos et corona-hjemsendt barn, der kan få kompensation i form af barselsdagpenge. 

Ifølge kriterierne skal  man nemlig opfylde barselslovens betingelser. Balndt andet skal ingen af barnets forældre skal have mulighed for at arbejde hjemme.

- Hvis forældrene har omsorgsdage eller afspadsering, som de kan bruge til pasning af deres hjemsendte barn, skal de anvende disse, inden de kan få barselsdagpenge efter ordningen. Hvis barnet er sygt med corona, skal forældre også først afholde barnets 1. og 2. sygedag, skriver beskæftigelsesministeriet. 

Det er en svær situation, nogle forældre kan stå i, også selv om hverken de eller deres børn er syge.

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister, Socialdemokratiet

- Det er en svær situation, nogle forældre kan stå i, også selv om hverken de eller deres børn er syge. Det kræver fleksibilitet fra os alle, og det er jeg også glad for, at både arbejdsgivere og lønmodtagere har forståelse for, siger Peter Hummelgaard. 

Ordningen træder i kraft tirsdag og gælder frem til den 31. december 2020 og bygger på en aftale, som regeringen indgik med arbejdsmarkedets parter i september. Både lønmodtagere og selvstændige er omfattet af den.