Forældre kræver flere voksne og bakkes op af forskere

Med demonstrationer over hele landet advarer forældre om en alvorlig mangel på pædagoger i daginstitutionerne.

Arkivfoto. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Det er ikke bare et problem for børnene. Det er et problem for hele samfundet, når pædagoger i børnehaver og vuggestuer har for travlt til at tage sig ordentligt af institutionernes børn.

Det mener en stor gruppe forældre, som lørdag med demonstrationer over store dele af landet kræver, at der sættes et loft over, hvor mange børn der må være for hver voksen i børnehaver og vuggestuer.

- Daginstitutionerne er så udsultede, at vi mener, der er brug for akut handling. Og den handling er nødt til at ske fra Christiansborg. God kvalitet i børnepasningen må simpelthen være fundamentet i et velfærdssamfund, siger Marie Blønd, der er talsmand for initiativet.

Eksperter forstår forældrenes protest

Gruppen af forældre har på få uger samlet næsten 30.000 medlemmer på Facebook og arrangeret demonstrationer 57 forskellige steder i landet.

Læs også Opråb fra forældre: Vi ved jo godt vores børn er overladt til sig selv

Alene her i Midt- og Vestjylland bliver der demonstreret i Viborg, Herning, Holstebro, Ikast, Nykøbing, Silkeborg, Skive og Struer. Alle demonstrationerne finder sted mellem klokken 13 og 16 lørdag.

Forældrenes krav er, at der højst skal være tre børn for hver voksen i vuggestuerne og højst seks børn for hver voksen i børnehaverne.

Lektor i psykologi Grethe Kragh-Müller fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse forstår forældrenes protest.

- Det er fuldt ud berettiget. Børnene har dårligere mulighed for at udvikle sprog, udvikle evnen til at regulere sig følelsesmæssigt, udvikle evnen til at koncentrere sig og forholde sig socialt i forhold til andre, hvis de ikke har et ordentligt samspil med voksne, siger Grethe Kragh-Müller.

Flere opgaver for pædagogerne

Ifølge lektoren viser international forskning, at den optimale normering i daginstitutioner er tre børn per voksen blandt de mindste og fem-seks børn per voksen i børnehaverne. Det svarer til de protesterende forældres krav.

Læs også SF-formand kræver minimumsnormeringer

Også Tomas Ellegaard, der er cand.mag. i pædagogisk psykologi og forsker i børns trivsel ved Roskilde Universitet, mener, at en indførelse af minimumsnormeringer er en fornuftig idé. Siden midten af 1980'erne er der gradvist blevet færre voksne i forhold til antallet af børn i daginstitutionerne, forklarer han. Samtidig har pædagogerne fået flere opgaver, som kræver, at de er væk fra børnene.

- Der er kommet flere administrative opgaver for pædagogerne, hvor de skal dokumentere og planlægge. Så det er relevant at tale om, at normeringerne er blevet forringet, siger Tomas Ellegaard.

Overblik: En kamp om flere pædagoger i børnehaverne

Tusindvis af forældre ventes at gå på gaden lørdag, hvor der er arrangeret demonstrationer i en lang række byer. Forældrenes budskab er, at der er en akut mangel på voksne i landets vuggestuer og børnehaver.

 

Læs her om forældrenes krav, begrebet "minimumsnormeringer", og om hvor mange voksne der er i daginstitutionerne:

 

Hvad kræver forældrene?

Forældrene kræver, at der indføres minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Det betyder, at der skal være et loft over, hvor mange børn hver pædagog og pædagogmedhjælper skal tage sig af.

 

Konkret mener forældrene, at der højst skal være tre børn for hver voksen i vuggestuerne og seks børn for hver voksen i børnehaverne. Det samme anbefaler pædagogernes fagforening, Bupl.

 

Hvad mener politikerne om minimumsnormeringer?

I marts stemte Folketinget om et beslutningsforslag, der netop handlede om indførelse af minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Forslaget var fremsat af SF, som mener, at der højst bør være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn for hver voksen i børnehaverne.

 

Forslaget blev stemt ned. Hele blå blok samt Socialdemokratiet stemte nej, mens Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet støttede SF's forslag.

 

Hvor mange voksne er der i daginstitutionerne?

I 2017 var der i gennemsnit 3,1 børn per ansat (pædagogisk personale) i landets vuggestuer og 6,2 børn per ansat i børnehaverne.

 

Det fremgår af en opgørelse fra Danmarks Statistik. Statistikken er dog blevet kritiseret - blandt andet fordi den medregner institutionernes ledere, som ofte bruger det meste af deres tid på andre opgaver end børnene.

 

Hvis man fraregner lederne, var der i 2017 i gennemsnit 3,3 børn per ansat i landets vuggestuer og 6,7 børn per ansat i børnehaverne.
    
Statistikken er desuden blevet kritiseret for at være misvisende, fordi den ikke tager højde for, at pædagoger holder pauser, har sygedage, er på efteruddannelse og laver administrativt arbejde. Reelt vil der derfor ofte være flere børn per ansat i institutionerne, end de tal der fremgår af de generelle opgørelser.

 

Dertil kommer, at der er store forskelle på normeringerne mellem de enkelte kommuner. Eksempelvis var der i 2017 i Jammerbugt Kommune 3,9 børn per voksen i vuggestuerne og 7,7 børn per voksen i børnehaverne. Samtidig var der i Fredericia Kommune 2,6 børn per voksen i vuggestuerne og 4,7 børn per voksen i børnehaverne. I begge tilfælde er lederne i kommunernes daginstitutioner medregnet.

 

Kilder: Folketinget, Danmarks Statistik, Børne- og Socialministeriet