For få bliver døbt under corona: - Hvis det ikke bliver indhentet, så er det alvorligt

Dåbstallet har taget et gevaldigt dyk i 2020, og det er vigtigt, at folkekirken får rettet op på den negative udvikling, mener biskop Henrik Stubkjær.

Henrik Stubkjær er fortrøstningsfuld og håber på, at kirken kan indhente det tabte. Men han frygter konsekvenserne, hvis det ikke er tilfældet.
Henrik Stubkjær er fortrøstningsfuld og håber på, at kirken kan indhente det tabte. Men han frygter konsekvenserne, hvis det ikke er tilfældet.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Coronapandemien har gjort det svært - og i perioder nærmest umuligt - at få døbt sit barn i 2020.

Ifølge tal fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter blev der i de første otte måneder af 2020 blev døbt 76 procent af det antal danskere, som blev døbt i samme periode i 2019. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Forsamlingsforbud og nedlukning har skubbet til en i forvejen negativ tendens i folkekirken, og ifølge biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær, står kirken over for et problem, den er nødt til at komme til livs.

- Det er noget, vi skal være opmærksomme på. Men samtidig skal man ikke gå i panik, for det er ikke betinget af, at folk ikke vil døbe deres børn, men af corona, som gør det svært at holde den barnedåb, man gerne vil, siger han til TV MIDTVEST.

- Det handler for kirken om at give mulighed for at mødes igen, så tror jeg, man kan indhente noget. Men hvis det ikke sker, så er det alvorligt, at vi står med et så lavt dåbstal.

På trods af, at der i juli, august, september og oktober ifølge Henrik Stubkjær var flere, der blev døbt, end der var i de samme måneder året før, så var det ikke nok, fortæller biskoppen.

- Selvom vi indhentede noget, så har det ikke opvejet for det fald, vi havde i foråret. Der er stadig et efterslæb, siger Henrik Stubkjær.

Skal gøre dåben let tilgængelig

Det er afgørende, at kirkerne får rettet op, fortæller Henrik Stubkjær. Han frygter konsekvenserne, hvis udviklingen fortsætter.

- Styrken ved folkekirken er, at det folkelige og det kirkelige hænger naturligt sammen. Kirken bliver ikke ved med at være en naturlig størrelse, hvis kun halvdelen af befolkningen er medlemmer. Og så er der også økonomi i det, kirken lever jo af sine medlemmer, siger Henrik Stubkjær.

For nyligt har biskoppen holdt et virtuelt møde med nogle af præsterne i Viborg Stift for at diskutere løsninger på udfordringen.

Ifølge Henrik Stubkjær handler det om at gøre det let tilgængeligt for forældrene at få deres barn døbt – når det altså igen kan lade sig gøre.

- Man kunne forestille sig noget, der ligner de drop-in dåb, man har set tidligere. Min opfordring til præsterne vil være at henvende sig til dem, der måske har meldt dåb allerede, som er blevet skubbet og skubbet, og sige, at vi er her og gerne vil være med til det.

- Det bliver jo aldrig for sent. Det handler om at finde ud af, hvad anledningen skal være, hvis barnet er kommet lidt over den alder, hvor de plejer at blive døbt, siger Henrik Stubkjær.

Under kirkelige handlinger gælder forsamlingsforbuddet på maksimalt fem personer ikke i folkekirken, men der er krav om, at der skal være 7,5 kvadratmeter per person i kirken.