Folketingsmedlemmer vender ryggen til Vestjylland - her er deres forklaring

Alex Vanopslagh (LA), Andreas Steenberg (R) og Jakob Sølvhøj (EL) er uenige om meget, men kan enes om ikke længere at ville Midt- og Vestjylland. Ved næste folketingsvalg er ingen af dem at finde på stemmesedlen i den vestjyske storkreds.

De flager ud. De vender landsdelen ryggen. De vil ikke mere.

Politisk er Alex Vanopslagh (LA), Andreas Steenberg (R) og Jakob Sølvhøj (EL) ofte ikke i sync. Men ved næste folketingsvalg er de enige om ikke at ville søge genvalg i Vestjyllands Storkreds.

quoteDet har handlet om at sikre partiets overlevelse.

Alex Vanopslagh, partiformand, Liberal Alliance

Liberal Alliances partiformand meldte allerede i efteråret ud, at han fremover ville gå efter at blive valgt i Østjylland. Det var dengang med vemod, at han sagde farvel til den vestjyske storkreds, som i 2019 havde givet ham valg til Folketinget.

Sådan har han det stadig.

- Det har handlet om at sikre partiets overlevelse, siger Alex Vanopslagh.

- Vi har stået i en situation, hvor vi har tænkt, at partilederen skal stille op i en kreds, hvor der kan trækkes mange stemmer. Og der er Østjylland bare større og også med større LA-opbakning.

- Så det er en beslutning, der er taget med hjernen og den kolde kalkule. Men hjertet er stadigvæk i Vestjylland og det er med en smule vemod, at jeg siger farvel, fortæller Liberal Alliances 29-årige partiformand.

Radikal arv at løfte i Østjylland

Alex Vanopslagh medvirker i ny udgave af det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST. Under overskriften ”Farvel til landsdelen” sætter han sammen med Enhedslistens Jakob Sølvhøj og radikale Andreas Steenberg ord på, hvorfor Midt- og Vestjylland ikke længere skal være udgangspunktet.

quoteJeg holder fast i de holdninger, jeg har haft hele tiden.

Andreas Steenberg, politisk ordfører, Radikale Venstre

Andreas Steenberg bliver fremover sit partis spidskandidat i Østjyllands Storkreds.

- Det er en storkreds med mange flere radikale stemmer. Det er et mere sikkert mandat. Simpelthen. Og det er også en opgave internt i mit parti at få løftet de mange stemmer, efter Morten Østergaard er stoppet, forklarer Andreas Steenberg.

For de Radikales politiske ordfører er der altså både en arv og et arbejde at gøre noget ved i Østjylland. 37-årige Andreas Steenberg har været folketingsmedlem i Vestjylland siden 2011. Fremover bliver afsættet Aarhus, hvor politikeren i forvejen bor.

- De mennesker jeg har lært at kende. Det område jeg har lært at kende de sidste ti år, det kommer jeg ikke til at glemme.

- Jeg holder fast i de holdninger, jeg har haft hele tiden, understreger Andreas Steenberg.

Sølvhøj vil pensioneres

For Jakob Sølvhøj er årsagen til beslutningen om ikke at ville genopstille i Vestjylland en anden. Men den er også mere endegyldig. Sølvhøj er 66 år. Han synes det ved det kommende folketingsvalg må være på tide at gå på pension.

- Jeg har på fornemmelsen, at statsministeren ikke har travlt med at udskrive valg.

- Jeg er fuld af energi, men vil jo kunne se ind i, at jeg er et par og halvfjerds, hvis jeg stiller op igen. Jeg synes det er et passende tidspunkt at stoppe, forklarer Jakob Sølvhøj - og understreger, at han med en fortid i fagbevægelsen, bakker op om, at 68 år er mere end nok.