Folketingsmedlem om stillestående vindmøller: - Det virker lidt molboagtigt

Flere lokalvalgte folketingspolitikere erkender, at netop lagringen af store mængder vedvarende energi er en af de helt store udfordringer ved den grønne omstilling.

I denne uge har vi her på TV MIDTVEST sat fokus på vindmøller her i landsdelen, der står stille, selvom vinden blæser.

quoteDet er jo sådan set godt, at vindmøllerne producerer meget strøm, når det blæser rigtig meget, men hvis vi ikke udnytter energien og vindmøllerne står stille, så virker det helt molboagtigt

Dennis Flydtkjær, Dansk Folkeparti

Det sker, fordi tyskere betaler vestjyske vindmølleejere for at slukke for møllerne, så der ikke bliver sendt for meget el over grænsen, så man dermed undgår, at elnettet i Nordtyskland bliver overbelastet.

- Det er jo sådan set godt, at vindmøllerne producerer meget strøm, når det blæser rigtig meget, men hvis vi ikke udnytter energien og vindmøllerne står stille, så virker det helt molboagtigt, lyder den umiddelbare reaktion fra folketingsmedlem for Dansk Folkepartis, Dennis Flydtkjær.

Venstre vil straffe tyskerne med bøder

Også naboer til de vestjyske vindmølleparker undrer sig over, at vindmøller ofte står stille. Og det undrer da også Dansk Folkepartis folketingsmedlem fra Herning, Dennis Flydtkjær.

- Jeg synes, det virker lidt omsonst, at vindmøllerne står stille. Men problemet er jo, at vi ikke kan afsætte den her store mængde energi. Vi kan ikke få den ned gennem Tyskland, og vi kan ikke selv forbruge det. Og derfor er man nødt til rent praktisk at slukke nogle af møllerne. Det er konsekvensen lige nu, siger han.

quoteVi skal derfor have skabt nogle gode rammevilkår for, at det kan lykkes at få de her lagringsmuligheder op i en stor skala

Anne Paulin, Energi, Forsynings og Klimaordfører, Socialdemokratiet

Problemstillingen bunder i, at Tyskland de seneste år har udbygget deres vindenergi, men uden også at udbygge deres elnet.

- I Danmark har vi gjort begge dele. Som formand for Energiudvalget har jeg – helt tilbage til for tre år siden - været efter tyskerne, og jeg kæmper faktisk for, at de skal have bøder for, at de ikke får udbygget den infrastruktur, der skal til, for at vi kan have en europæisk energiunion, der er effektiv, lyder kritikken fra Venstres energiordfører, Thomas Danielsen.

Problemet på dagsordenen til foråret

Vi har sat os for at undersøge, hvorfor vindmøllerne engang imellem står stille, selv om det blæser. Se med i morgen.

Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i Risø indviede i efteråret et såkaldt energilager, der med hjælp fra glohede sten kan lagre den energi, der kommer fra eksempelvis vindmøller.

Bag projektet står blandt andre energiselskabet SEAS-NVE og DTU.

quoteKan vi løse den gordiske knude, så står vi med et meget stor erhvervseventyr foran os

Thomas Danielsen, Energiordfører, Venstre

- Man skal forestille sig en gigantisk hårtørrer med varmekanoner, som bruger overskudstrømmen fra vindmøllerne og laver det om til varm luft til 600 grader. Den varme luft presser man ned i en gryde, som vi har gravet ned, fyldt ganske almindelige sten, siger Ole Alm, der er udviklingschef ved EAS-NVE.

Mens virksomheder herhjemme faktisk har flere bud på løsninger, der kan oplagre den her overskudsstrøm – så er løsningerne altså ikke taget i brug endnu.

At lagre store mængder vedvarende energi, fra for eksempel vind eller sol, er en af de helt store udfordringer ved den grønne omstilling.

Til foråret går regeringen i gang med at forhandle en klimahandlingsplan. Og her vil emnet – ifølge Socialdemokratiets Energi, Forsynings og Klimaordfører, Anne Paulin fra Skive, helt naturligt være på dagsordenen:

- Jeg kan godt forstå, at man synes, det ser mærkeligt ud, når vindmølleparker står stille i blæsevejr. Men det er simpelthen fordi, vi skal have udbygget vores infrastruktur, så vi kan få den grønne energi videre ned igennem Europa. Vi skal derfor have skabt nogle gode rammevilkår for, at det kan lykkes at få de her lagringsmuligheder op i en stor skala, lyder det fra Anne Paulin.

Hun bakkes op af Thomas Danielsen:

- Selvfølgelig skal strømmen udnyttes optimalt, og det er der, hvor vi politisk skal sikre nogle massive satsninger på, hvordan man kan lagre den her energi, og det er faktisk det, der kan resultere i det nye vindmølleeventyr for Danmark. Vi opfandt vindmøllen og har eksporteret den til hele verden, nu skal vi opfinde, hvordan man kan lagre al den vedvarende energi uden at have et kulkraftværk til at stå og køre i baggrunden. Kan vi løse den gordiske knude, så står vi med et meget stor erhvervseventyr foran os, siger han.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.