Folk flygter fra fanklubber

Medlemmerne flygter fra de danske fodboldfanklubber. Flere steder har de måttet lukke.

Færre og færre vil være medlem af en fodboldfanklub. Formanden for de danske fodbold fanklubber frygter, at tiden er ved at være løbet ud for organiseret fanarbejde på gammeldags manér. Og i Viborg er The Green Pride nu på det laveste antal medlemmer nogensinde. 

For det har været nogle hårde år for Viborg FF. Både på banen og udenfor.

quoteDet betyder der bliver meget mindre farve og fest, når der er kamp.

Anders 'Jungle' Nielsen, Tidl. formand, Skive Sharks

- Man havde måske gået lidt og håbet, at der kom en ny generation og nye ildsjæle, der kunne give det et boost. Men det er ikke sket - og det kommer ikke af sig selv, forklarer

Klubben har ellers stolte traditioner. I år 2000 blev de pokalmestre, og efter det havde fanklubben over 700 medlemmer. Men siden da er det kun gået én vej.

- Jeg tror, vi er en 40-50 medlemmer, mere er det ikke lige nu af betalende medlemmer. Det er noget af det laveste, der har været, siger 

Problem i flere klubber

Og det er ikke kun i Viborg, medlemstallet falder. Tidligere på året måtte fanklubben i Skive, Skive Sharks, lukke ned.

- Det betyder der bliver meget mindre farve og fest, når der er kamp. Og det er super trist, for det er sådan noget der hænger sammen med fodbold, fortæller Ander 'Jungle' Nielsen, der er tidl. formand for Skive Sharks.

I Midtjylland lukkede den uofficielle gruppe Ultras Midtjylland for en måneds tid siden - og i sidste uge var det så den største fanklub i Randers, der drejede nøglen om. 

Hos Danske Fodbold Fanklubber, der organiserer de fleste fanklubber i Danmark, er tendensen tydelig

- Vi har faldende antal medlemmer. Det har været dalende over en lang årrække, og vi har haft svært ved at skaffe ligeså mange nye, som der falder fra. Det betyder jo, at vores medlemmer får sværere og sværere ved at skabe rammerne for en stemning. Og det betyder også, at der bliver dårligere stemning, forklarer formanden for Danske Fodbold Fanklubber, Rasmus Trenskow.

Klubberne stjæler kunderne

En af forklaringerne er ifølge formanden, at klubberne i højere grad arrangerer udebaneture. Tidligere var det en fanklub-opgave, hvor de kunne tjene penge og lokke nye fans med.

- Det er rigtigt vigtigt. Det er en af deres vigtigste aktiver i forhold til at tilbyde noget til deres medlemmer. Plus at det også har en anden effekt, for det er her, man bedst hverver nye medlemmer - invitere dem med på tur, og når de så sidder der i en bus sammen i 3-6 timer sammen, så får man et rigtigt stærkt fællesskab, siger Rasmus Trenskow.

Men det kan være svært at få nutidens unge til at forpligte sig i den slags fanfællesskab. 

- Jeg tror, at det er den der identitet, og det der tilhørsforhold, vi søger. Man kan godt søge et tilhør i, at vi er fælles om at støtte den her klub, men vi er også meget mere individualister. Altså den der "one-size-fits-all" gælder i helt særligt grad ikke i fankulturen. For der er identifikationen, at de der er for bløde, og de der er for gamle, forklarer Peter Brüchmann, der er chefredaktør på fodboldmediet Mediano.

I Viborg er de ikke i tvivl om, at der skal gøres noget, hvis udviklingen skal vendes.

- Hvis vi vil overleve på sigt, er vi måske også nødt til at genopfinde os selv lidt. Vi skal da tænke over, hvad vi skal fremover, siger Lars Hartvig, som er formand for The Green Pride. 

Klubben ligger i øjeblikket på 6.-pladsen i første division.

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sport.