Fødevareministeren får grønt lys: Flertal siger god for øget tobis-kvote

Fiskerne får nu mulighed for at fiske yderligere ti procent af dette års kvote.

Det bugner med tobis-fisk langs den jyske vestkyst, faktisk i så stor en grad, at dette års fiskekvote allerede er opbrugt, selvom tobis-fiskeriet begyndte for kun to måneder siden den 1. april.

Men der er stadig masser af fisk at tage af, og nu giver et flertal i Folketinget grønt lys til, at der igen må fiskes efter Tobis. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Jeg er glad for, at et bredt flertal af Folketingets partier står sammen om at give fiskerierhvervet denne mulighed for at fiske op til 10 procent ud over dette års kvoter. På den her måde optimerer vi tobisfiskeriet i år uden at gå på kompromis med den biologiske rådgivning, siger fødevareminister Mogens Jensen (S).

At fiskerne nu må fiske op til 10 procent udover, de kvoter, der er i år, skyldes de gældende regler i EU’s fælles fiskeripolitik. Den giver mulighed for en år-til-år fleksibilitet på 10 procent. Det betyder, at man altså nu bruger 10 procent af tobis-kvoten for næste år.

Tobis bruges til fiskemel og fiskeolie, og den er en af de vigtigste arter for det danske fiskeri. Tobisfiskeriet er attraktivt for flere typer fartøj, da det ikke påvirkes af de generelt vigende afsætningsmuligheder som følge af corona-krisen. Fartøjer, der normalt fisker efter jomfruhummer, kan finde det attraktivt at omlægge fiskeriet til tobis.

- Corona-krisen har betydet en markant tilbagegang for afsætningsmulighederne og dermed faldende priser for en række arter, der er vigtige for dansk fiskeri. Det er ikke tilfældet for tobis, der afsættes til fiskemelsindustrien, og derfor kan komme et trængt erhverv til undsætning, siger Mogens Jensen.

Søndag lavede vi indslaget her om frustrerede fiskere, der ønsker en højere fiskekvote på tobis. 

Havet bugner af industrifisken tobis. Men kvoten er brugt op. Fiskere vil have lov til at fiske mere.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.