Flygtninge i arbejde: Her må DF’er “æde sine ord”

Det går langt over forventning med at få flygtninge ud på arbejdsmarkedet. Og en kommunalpolitiker må nu erkende, at han så for sort på udfordringen.

Preben Andersen, der er bestyrelsesmedlem i Kommunernes Landsforening, roser Silkeborg Kommunes arbejde.
Preben Andersen, der er bestyrelsesmedlem i Kommunernes Landsforening, roser Silkeborg Kommunes arbejde.
Foto: TV MIDTVEST

Rundt på flere af de Midt- og Vestjyske jobcentre render de rundt med armene over hovedet. De har nemlig stor succes med at få landsdelens flygtninge ud i arbejde eller uddannelse.

- Vi klarer os cirka dobbelt så godt, som vi gjorde for et år siden. Så vi er godt tilfredse, siger Peter Ladegaard Winandy, som er teamleder i Integration i Viborg Kommune.

Mange danskere fulgte med, da store flygtningestrømme bevægede sig op af den sønderjyske motorvej i september 2015. Flygtningene skulle fordeles ud i kommunerne, og det fik flere politikere til at frygte, at det ville blive en uoverkommelig opgave at få dem i arbejde.

Preben Andersen fra Skive var en af tvivlerne. Han er medlem af Dansk Folkeparti og sidder i Kommunernes Landsforenings arbejdsmarkedsudvalg. For et halvt år siden sagde han sådan her:

- Vi får en kæmpe opgave i det her. Det værste i det er, at hvis vi ikke efter de tre år får dem i job, så skal de på kontanthjælp. Og der er ingen refusion på flygtninge på kontanthjælp. Så det kan blive en rigtig dyr regning, der bliver sendt ud til kommunerne.

Her i 2017 er følelsen i maven en lidt anden.

- Jeg synes den er lidt bedre. Jeg synes faktisk den er rigtig god. Jeg vil nok spise lidt af de ord der var dengang. Jeg synes kommunen har gjort det rigtig godt, siger Preben Andersen

I Skive Kommune har de fået 53 flygtninge i job i 2016. I Viborg Kommune er det tal 60. Alene i Viborg Kommune betyder det en besparelse på 10 millioner kroner om året i offentlig forsørgelse.

Eksempler fra Skive, Viborg og en række andre kommuner, som TV MIDTVEST har talt med, er med til at bekræfte, at det går den rigtige vej. Ifølge beregninger fra Dansk Industri er antallet af beskæftigede flygtninge steget fra ca. 4.100 i marts sidste år til 7.200 i november.

Udviklingen skyldes blandt andet, at kommunerne har ansat flere jobkonsulenter. Og ny lovgivning tvinger dem til at have ekstra fokus på at få flygtninge hurtigere i arbejde.

Se hele historien i Indblik Søndag, som kan ses i artiklen herunder og i tv klokken 19.30 søndag.