Flere vrede billister på vejene: - Det er smadder farligt

Trafikanter mødes oftere af vrede end tidligere, når de færdes på de danske veje. Vejvreden kan være farlig for medtrafikanter.

Det sker oftere og oftere, at trafikanter bliver vrede på hinanden og reagerer på det. Det viser tal fra Rådet for Sikker Trafik og Transport DTU.

Her i landsdelen er der sket en stigning på otte procentpoint på blot otte år. Landsdækkende er stigningen på 11 procentpoint. 

Hos politiet i Midt- og Vestjylland oplever de også flere episoder med vrede bilister.

- Når jeg spørger mine gode kolleger, som kører ude på vejene, så fortæller de, at der bliver mere og mere stress blandt trafikanterne, og de bliver mere uopmærksomme, siger Henrik Glintborg, der er leder af færdselspolitiet i Midt- og Vestjylland. 

Henrik Glintborg fortæller også, at han er sikker på, at der finder flere episoder med vejvrede sted, end politiet registrerer.

Vejvrede fordelt på regionerne
20082016
Region Midtjylland:21,9%29,8%
Region Nordjylland:18,6%30,9%
Region Syddanmark:21,5%32,9%
Region Sjælland:23,2%34,0%
Region Hovedstaden:28,5%41,0%
Hele landet:24,0%35,0%
Kilde: Det Kriminalpræventive råd samt Rådet for Sikker Trafik og Transport DTU

Typer af vejvrede

Når politiet modtager anmeldelser fra vejvrede-ramte borgere, falder de typisk ind under tre forskellige kategorier.

- Voldssager er det helt grelle. Her ser man, at en person mister besindelsen og slår og sparker, siger Henrik Glintborg.

Den anden kategori handler om trusler, hvor den vrede overfuser sit offer.

- Det sidste, som også er den største, er hærværk, hvor man med spark og slag buler bilen og ødelægger sidespejle, siger lederen af færdselspolitiet i Midt- og Vestjylland. 

Vejvrede er farligt

Når vejvrede opstår, kan det være farligt. Både for billisten selv men også de omkringværende trafikanter. 

- Det er smadder farligt, fordi bilisterne mister opmærksomheden på det at køre bil. Hele bilistens opmærksomhed bliver rettet mod den person, man er gal på, og så udgør man jo i sig selv et stort sikkerhedsmæssigt problem i trafikken, siger Henrik Glintborg.

- Hvis vejvreden sker for næsen af os, så griber vi selvfølgelig ind, men ellers anmeldes det som en almindelig volds- eller hærværkssag, forsætter han.

Lederen af færdselspolitiet i Midt- og Vestjylland fortæller om en vejvrede-episode

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Trafik.