Flere unge fravælger konfirmationen: - Det er bekymrende

​Folkeskolereformen har haft en uventet konsekvens for folkekirken.

En kirkelig institution er kommet under pres.

Sidste år faldt andelen af unge der blev konfirmeret i folkekirken med 4,5 procent, svarende til cirka 2000 personer.

Det har nu fået kirken til at rette sit kritiske blik med folkeskolereformens lange dage, for de mener, at de får de unge til at vælge konfirmationsforberedelsen fra.

- Skolereformen har fyldt så meget i de unges verden, at hvis der skulle skæres noget fra, så blev det konfirmationsforberedelsen, som mange steder blev placeret udenfor skoletiden, fortæller leder af Folkekirkens Konfirmandcenter, Finn Andsbjerg.

 

- Det er bekymrende

De færre konfirmander bekymrer kirken, for antallet af konfirmander har ellers ligget stabilt i mange år.

- Det er bekymrende. For det første vil jeg glæde mig over, at vi i de sidste 10-15 år har ligget nogenlunde konstant på godt 80 procent her i Viborg, og så ser vi et markant fald, der kommer i 2016, fortæller biskop i Viborg stift, Henrik Stubkjær.

I mange sogne har præsterne da også oplevet, at konfirmationsforberedelsen vælges fra på grund af skolereformen. Det udfordrer kirken, forklarer Finn Andsbjerg.

- Vi har altså haft en tradition nu i 200 år, hvor den har ligget i skoletiden. Og i det øjeblik, hvor man bryder den tradition og den måde at formidle på, så er kirken udfordret, forklarer Finn Andsbjerg.

Frygten er, at folkekirken mister grebet om de unge og dermed deres tilknytning til kristendommen.

- De unge mennesker mister den dannelse, der er i konfirmationsforberedelsen. De mister kendskabet til deres kultur og til kristendommen. Det er en fantastisk indføring vi får der, og konfirmationen står utroligt stærkt, uddyber biskoppen Henrik Stubkjær.

Biskop Henrik Stubkjær er meget bekymret over udviklingen.
Biskop Henrik Stubkjær er meget bekymret over udviklingen.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Undervisningen tilbage på skoleskemaet

De færre konfirmander har fået kirken til at gå i offensiven, hvor de i enkelte sogne på forsøgsbasis har rykket konfirmandundervisningen tilbage i folkeskolen.

- Nogle gange er det morgentimer. Andre gange er det hele temadage, og det har igen åbnet muligheden, så jeg er meget sikker på, at vi vil se en stigning i 2017, fortæller Henrik Stubkjær.

Nu krydser folkekirken så fingrer for, at forsøgene kan gøres permanente, så de kan vinde det tabte terræn tilbage.

- Det er rigtigt vigtigt for os, at vi har det her gode sammenspil, og at vi sikrer en fleksibilitet, der gør, at der bliver plads til konfirmandundervisningen, som der har været i århundreder, forklarer han.

På trods af det faldnende antal konfirmander i Viborg, så oplever Folkekirken flere søgende konfirmander der leder efter et fastere holdepunkt i tilværelsen

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.