Flere statslige arbejdspladser til udkantskommunerne

Landdistrikternes Fællesråd mener, at der er en spirende optimisme i udkantskommunerne.

Steffen Damsgaard
Foto: Arkiv

Flere statslige arbejdspladser skal flyttes til udkantskommuner.
    
Det mener Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.
    
- Vi skal fortsat arbejde på at sikre, at vi får en god fordeling af statslige arbejdspladser i hele landet, siger formanden.
    
 - Der skal ansættes flere i Skat. Det ville give god mening, at de ikke bare bliver placeret i de større byer, men fordelt i hele landet, siger han.
    
Boligsalget er steget med 2,3 procent på landsplan fra juli 2015 til juli 2016. Ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet er det særlig kommuner uden for de større byområder, der har oplevet fremgang.
    
85 kommuner har oplevet fremgang i befolkningstallet, og beskæftigelsen er ligeledes steget i 85 kommuner. Det fremgår dog ikke, hvilke kommuner det drejer sig om, eller hvor stor stigningen er.
    
- Det er ganske positivt. Men der er selvfølgelig også 13, der oplever det modsatte. Det bliver spændende at se, om det er land- og yderkommuner, der er mest repræsenteret der, siger Steffen Damsgaard.
    
- Der er kommuner, som i mange år har haft befolkningstilbagegang. De kæmper for at knække kurven, siger han.
    
Steffen Damsgaard mener dog, at der generelt er spirende optimisme i landdistrikterne. Han roser blandt andet regeringen for planen "Vækst og udvikling i hele Danmark", som blev vedtaget tidligere på året.
    
- Det har en vis effekt, når bare man kan se, at der sker noget. Det giver optimisme. I de kommende år vil vi se effekterne, når initiativerne for alvor er udmøntet, siger han.
    
Jørgen Møller forsker i landdistrikter på Aalborg Universitet, og han er i tvivl om, hvor stor en forskel regeringens plan vil gøre.
    
- Det vil vi se om nogle år. Det, der sikkert virker, er de generelle konjunkturer i samfundsøkonomien, og at alle kommuner arbejder stenhårdt med deres erhvervspolitik og fysiske planlægning, siger han.
    
Også Jørgen Møller mener, at der er positive tegn i visse landområder.
    
- Nogle steder går det lidt bedre. Men tendensen er ikke overvældende. Jeg ved ikke, hvor meget der skal til, før der kommer et tilbageslag, siger han.
    
- Det går rigtig godt i Midtjylland i øjeblikket. Der ligger de store industrivirksomheder. Det går mindre godt på Sydsjælland, Lolland-Falster og Mors. Her er der stadig tomme huse, og folk der flytter, siger han.