Flere lokalpolitikere førte valgkamp under betalt orlov

Lokalpolitikere i København tog lønnet orlov, mens de førte folketingsvalgkamp. Nu vil flere se på reglerne.

Liberal Alliances nyudnævnte leder, Alex Vanopslagh, var en af de københavnske lokalpolitikere, som tog orlov i forbindelse med valgkampen.
Liberal Alliances nyudnævnte leder, Alex Vanopslagh, var en af de københavnske lokalpolitikere, som tog orlov i forbindelse med valgkampen.
Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

Flere politikere melder sig klar til at ændre på reglerne for kommunalpolitikeres betalte orlov, når de fører valgkamp til Folketinget. Det skriver Berlingske.

Avisen har tidligere beskrevet, hvordan politikere i forbindelse med det seneste folketingsvalg tog orlov fra Borgerrepræsentationen i København for at føre valgkamp - vel at mærke med løn.

Liberal Alliances nyudnævnte leder, Alex Vanopslagh, var en af de københavnske lokalpolitikere, som tog orlov i forbindelse med valgkampen.

Liberal Alliances nyslåede partileder, Alex Vanopslagh, var en af de københavnske lokalpolitikere, som tog orlov i forbindelse med folketingsvalgkampen. Han var væk i lidt over syv uger fra 28. april til 19. juni, og han opretholdt sit vederlag under orloven.

Til Berlingske siger Vanopslagh, at han ikke havde tid til det kommunalpolitiske arbejde, da han samtidig skulle passe et fuldtidsjob, imens han førte valgkamp.

- Jeg spurgte, om jeg kunne frasige mig vederlaget for arbejdet i Borgerrepræsentationen, mens jeg var på orlov, og det var der ikke mulighed for. Men hvis muligheden havde været der, så havde jeg gjort det. Det burde være muligt at frasige sig lønnen i den situation, siger han til Berlingske.

Partilederen forstår godt, hvis borgere synes, det det er lidt for gunstigt, at man som politiker kan tage orlov, samtidig med at man får løn under en valgkamp.

- Jeg kan sagtens forstå det og er enig i den konkrete sag, siger Alex Vanopslagh til avisen.

Det skal være lettere at frasige sig vederlaget

Nu vil social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) se nærmere på reglerne. Hun lover dog ingen ændringer.   

- At være valgt som kommunalpolitiker er et meget vigtigt hverv. Så efter den seneste tids debat om fravær og vederlag vil jeg bede mit ministerium tage en drøftelse med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner i forhold til at give reglerne et servicetjek, lyder det fra ministeren i et skriftligt svar til Berlingske.       

Også Venstres grønlandsordfører, Marcus Knuth, og De Radikales Karen Melchior har opretholdt deres vederlag i forbindelse med orlov til valgkampe.   

Flere af dem har forklaret, at det var forbundet med vanskeligheder at frasige sig vederlaget, og at de derfor lod være.   

Kommunalordfører Kathrine Olldag (R) mener, at det bør gøres mere enkelt at frasige sig vederlaget.   

- Et byrådsarbejde er et ansvarsområde, men også et arbejdsområde ligesom alle mulige andre. Det skal ikke være svært at frasige sig vederlaget, så man går rundt med dårlig samvittighed, siger Kathrine Olldag til Berlingske.   

Også kommunalordfører for Dansk Folkeparti Jens Henrik Thulesen Dahl fortæller til Berlingske, at reglerne bør gøres mere enkle.   

I forvejen raser debatten om den sygemeldte teknik- og miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsen (EL).   

Hun har været på sygeorlov siden marts - indtil den forløbne uge uden lægeerklæring - og med en månedsløn på 87.237,17 kroner plus pension.