Flere kommuner skal finde ekstra millioner til velfærd

Udviklingen i befolkningen betyder større udgifter til blandt andet børn og ældre næste år. FOA frygter, at kvaliteten forringes.

Flere kommuner kan se frem til flere ældre og børn, og det udfordrer budgetterne.
Flere kommuner kan se frem til flere ældre og børn, og det udfordrer budgetterne.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Udgifterne til blandt andet ældrepleje og daginstitutioner kommer næste år til at stige med op til 27 millioner i enkelte midt- vestjyske kommuner. Det viser beregninger, som FOA har foretaget på baggrund af befolkningsfremskrivningen fra Danmarks Statistik.

Kommunerne er netop nu ved at lægge sidste hånd på budgetterne for næste år - og i flere af landsdelens kommuner vil der være behov for at finde flere penge til velfærd - eller som FOA frygter det: være behov for at spare på både ældre og børn.

- Det er altafgørende for velfærden, at kommunerne er opmærksomme på udviklingen og tager højde for den, når de lægger budgettet for næste år, siger næstformand i FOA Thomas Enghausen.

- Hvis man undlader at regne de flere ældre og børn med, kan hvad der virker som en investering i velfærdsområdet reelt set betyde færre udgifter per ældre eller barn, siger han.

Stor forskel på kommunerne

I modsætning til resten af landet, er der i Vestjylland et flertal af kommuner, der næste år kan se frem til mindre udgifter som følge af befolkningsudviklingen. Det gælder eksempelvis i både Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Skive Kommune.

Anderledes ser det dog ud i Herning, Holstebro, Ikast-Brande og Silkeborg, der alle skal finde penge til stigende serviceudgifter.

I Herning Kommune stiger serviceudgifterne med 0,5 procent. Det svarer til, at kommunen skal investere over 17 millioner mere i velfærd for at opretholde serviceniveauet næste år.

Budgettet justeres efter demografien

Men det kommer ikke til at betyde besparelser i Herning Kommune, lyder det fra direktøren for Social, Sundhed & Beskæftigelse. 

- Vi ved godt, vi får flere børn og flere ældre, og vi har derfor en budgetmodel, der justeres efter det. Det betyder, at vi kan holde vores serviceniveau i kommunen også selvom demografien ændrer sig, forklarer Søren Liner Christensen. 

Netop nu sidder han og kommunens politikere i et stort budgetkonference, for at få næste års budget til at falde på plads.

- Om FOA’s regnestykke passer eller ej, det ved jeg ikke. Men det er i hvert fald ingen overraskelse for os, og der derfor ingen herningensere, der skal frygte prognoserne, siger direktøren for Social, Sundhed & Beskæftigelse i Herning Kommune. 

Silkeborg Kommune er i øvrigt topscorer - her stiger serviceudgifterne med 0,7 procent, og der skal derfor findes mere end 27 millioner kroner mere til service og velfærd, fremgår det af FOA's beregninger.