Flere foreninger: Skyder du et fredet dyr, skal du miste jagttegnet

Hvis man bliver dømt for at skyde et fredet dyr, skal man automatisk miste retten til at gå på jagt, sådan lyder det fra to grønne organisationer.

Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Efter den meget omtalte sag, hvor en ulv blev skudt tilbage i april, vil flere foreninger nu ændre loven. Hvis man bliver dømt for at skyde et fredet dyr, skal man automatisk miste retten til at gå på jagt, lyder det nu fra to grønne foreninger.

For en måned siden blev en 66-årig mand idømt betinget fængsel ved Herning for at skyde en ulv. Men retten sagde nej til anklagerens krav om at han også skulle miste jagtegnet. Og det har skabt panderynker hos flere.

- Det er jo grotesk. Alle dem jeg har talt med de ryster på hovedet over at det kan finde sted i et retssamfund, at man kan gå rundt og skyde fortsat efter at man har fået en dom for at have skudt en ulv. Det skriger til himlen, siger Egon Østergaard, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening.

Svarer til at køre påvirket i bil

Dansk Ornitoligsk Foreningen foreslår derfor sammen med Danmarks Naturfredningsforening, at jagtloven ændres, så man automatisk mister jagttegnet, hvis man bliver dømt for at skyde et fredet dyr.

- Hvis man kører bil i påvirket tilstand, så får man frakendt kørekortet. Vi mener at hvis man laver sådan noget alvorligt som det her, så bør der være en automatik i, at man også får frataget sit jagttegn, uddyber Egon Østergaard.

For ortinologerne er det ikke kun ulvedrabet, der gør sagen vigtig.

- Vi har jo eksempler på at meget sjældne rovfugle i danmark også bliver skudt. Senest for to år siden hvor en kongeørn blev skudt, siger Egon Østergaard.

Læs også Ulvesagen: Jagtforbund smider ulvedræber ud med øjeblikkelig virkning

Ikke politisk opbakning

Forslaget får dog umiddelbart ikke opbakning i Venstre.

- Nu skal man passe på med at ens følelser i en enkelt sag ikke betyder, at man vil til at lave generel lovgivning, siger Thomas Danielsen fra Venstre.

Han peger på, at man som jæger uagtsomt kan komme til at lave mindre fejl, som ikke bør have så store konsekvenser.

- Det kan være man skyder en hunfasan, hvor man egentlig var på jagt efter en hanfasan. Du må skyde hunfasanen i december, men ikke i januar. Så du kan godt komme til at begå fejl, og det betyder ikke at du skal af med dit jagttegn, men at du skal betale en bøde.

Sagen om ulvedrabet er blevet anket til landsretten. Men det ændrer ikke på de grønne organisationers opfordring.

- Vi kan jo se at sagen har været igennem første retsinstans, og der har man åbenbart vurderet, at det ikke har været nødvendigt at frakende jagttegnet, så sådan er lovgivningen at der er et hul her hvor man kan fortsætte med at gå på jagt.