Flere får HPV-vaccine: Midt- og vestjyderne ligger i top

Efter flere år i modvind takker mange piger og kvinder igen ja til HPV-vaccinen. I landsdelen er Holstebro Kommune den, hvor vaccinen har størst opbakning.

02:06

HPV-vaccinen blev indført i Danmark i 2006 og blev en del af børnevacinationsprogrammet i 2009. Foto: Martin Ballund, Ritzau / Scanpix

HPV-vaccinen, der mindsker risikoen for at få livmoderhalskræft, har været i modvind efter spekulationer og debat om, hvorvidt der kunne være store bivirkninger forbundet med vaccinationen.

Men nu er der igen mange piger, der vælger at få vaccinen, og midt- og vestjyderne er den befolkningsgruppe i hele landet, hvor flest piger lader sig vaccinere. Det viser tal fra Statens Serum Institut. 

Læs også Ny rapport: HPV-vaccinen er ikke skyld i sygdomme

Her har 73 procent takket ja til HPV-vaccinen mod eksempelvis 62 procent i København. Det er en udvikling, der glæder Michael Reinhardt Poulsen, der er praktiserende læge.

- Der har været stor undren i lægekredse over, at der har været så stor fokus på bivirkningsprofiler, for det er ikke noget, vi har set i de lande, vi sammenligner os med. I andre lande har man meget større vaccinationsrater, end vi har haft her, siger han. 

Kigger man på kommunerne i den midt- og vestjyske landsdel, ligger Holstebro Kommune i top med 77 procent. Det er her Michael Reinhardt Poulsen har sin praksis, og det undrer ham ikke, at Holstebro er den kommune med flest vaccinerede piger/kvinder. 

- Det er jeg ikke overrasket over. Jeg synes, at vi har ført nogle lokale kampagner, som har været meget lødige og meget informative, siger han. 

Opbakningen til HPV-vaccinen tog et stort dyk i 2015, hvor en række piger stod frem og fortalte, at de var blevet syge af at få den, men i dag er anallet af piger, der bliver vaccineret mod HPV højere end før 2015. 

PIGER/KVINDER I ALDEREN 12-25 ÅR, DER ER VACCINERET MOD HPV I KOMMUNE (PROCENT)
Holstebro Kommune77%
Skive Kommune76%
Favrskov Kommune75%
Herning Kommune74%
Ringkøbing-Skjern Kommune74%
Struer Kommune74%
Ikast-Brande Kommune72%
Lemvig Kommune72%
Silkeborg Kommune72%
Thisted Kommune72%
Viborg Kommune72%
Morsø Kommune71%
Vesthimmerland Kommune71%

Mor og datter var ikke i tvivl om vaccine

12-årige Signe Colstrup Sørensen fra Holstebro og hendes mor Vibeke Colstrup var ikke i tvivl. Når datteren fik muligheden, skulle hun vaccines mod HPV.

- Det ville ikke være sjovt at få kræft. Det vil man helst undgå, siger Signe Colstrup Sørensen, der fik det første stik i august og skal have det næste i februar. 

Snakken om mulige bivirkninger har ikke påvirket hendes mors beslutning om, at datteren skulle vaccineres. 

- Det var jeg ikke bekymret for. Jeg tænker, at der er flere positive ting ved det, end der er negative ting ved det, siger Vibeke Colstrup. 

Fra den 1. juli næste år bliver det også gratis for alle drenge at få HPV-vaccine, når de fylder 12 år.

09:34

I januar 2015 lavede TV MIDTVEST et længere program om HPV-vaccinen. Dengang fortalte vi, at de fleste fravalgte vaccinationen, selvom den kunne beskytte mod livmoderhalskræft.

Luk video