Flere aborter uden forældres samtykke

Flere unge midtjyder ansøger om abort uden forældrenes samtykke.

Fra 2013 til 2014 er antallet af unge under 18 år, der søger om tilladelse til abort uden forældrenes samtykke, steget med 64 %. Det viser en ny opgørelse fra Region Midtjylland.

Region Midtjylland har et befolkningsgrundlag på 1,28 mio. personer, og siden 2007 har regionen haft et gennemsnit på 228 ansøgninger om abort om året.

- Antallet af sager varierer over tid, men i 2013 var antallet meget lavt. Kun 192 søgte om abort. Faktisk var der et fald i alle typer af ansøgninger i forhold til det foregående år, fortæller afdelingslæge for Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering i CFK, Mila Kim, der også er lægefaglig ansvarlig for Abortsamrådssekretariatet.

- Det er derfor ikke usædvanligt, at niveauet af abortansøgninger i år er på 230. Men det er selvfølgelig bekymrende, at en del af stigningen i forhold til sidste år, skyldes unge kvinder under 18 år, der uden forældrenes samtykke søger abort.

Fokus på de unge mødre

Årsrapporten behandler ikke eventuelle årsager til den pågældende sagsfordeling, men Mila Kim mener alligevel, at det er vigtigt have fokus på de unge under 18 år.

- Det er et stort indgreb af få foretaget en abort. I teenageårene er man særligt udsat, og derfor er det vigtigt, at de unge får den nødvendige opbakning. Også når det af forskellige årsager må ske udenom forældrene.

I alt søgte 17 under 18år om at få foretaget en abort i 2014. 16 fik tilladelse imens den sidste trak ansøgningen tilabge efter samtale med samrådssekretariat. I alle tilfældene var ansøgeren under den 12. svangerskabsuge.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.