Flemming Møller Mortensen: Regeringen vil ikke forbyde religiøs omskæring

Mens en række partier går ind for et forbud mod religiøs omskæring af mindreårige drenge, er S imod.

Regeringen afviser at forbyde religiøs omskæring af mindreårige drenge.

Det siger Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, til TV2.

- Vi går ikke ind for et forbud, siger Flemming Møller Mortensen.

Han er ikke en del af regeringen, men udlægger altså nu teksten med S-brillerne på. Og som bekendt er det en ren socialdemokratisk regering, der sidder ved magten.

SF, Enhedslisten, Alternativet, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har ifølge TV2 tidligere meldt ud, at de er for et forbud. Socialdemokratiet og Venstre har tøvet med et svar, men nu er holdningen altså kendt hos S.

Statsministeren har været for et forbud

Tilbage i 2008 var den nuværende statsminister, Mette Frederiksen, for et forbud. Som partiets daværende socialordfører udtalte hun ifølge Berlingske:

- Jeg har aldrig forstået, hvorfor man skal skære i børn på den måde. Jeg mener ikke, at religion kan legitimere, at man påfører sine børn fysiske skavanker og de smerter, der må være forbundet med det.

Torsdag meldte landets biskopper sig ind i diskussionen om forbud mod omskæring af drengebørn. Biskoppen i Viborg er imod forslaget. Se et længere interview med Henrik Stubkjær her. 

- Vi har diskuteret omskæring af kvinder, men jeg mener også, omskæring af drenge skal forbydes.

Flemming Møller Mortensen tilføjer til TV2, at Socialdemokratiet er imod religiøs omskæring af drengebørn, men at indførslen af et forbud ikke er den rette vej at gå.

Han frygter, at omskærelser trods et forbud fortsat vil finde sted, men blot i det skjulte uden kontrol af en læge.

Flere af folkekirkens biskopper advarer mod et forbud. Det står klart, efter at Kristeligt Dagblad har kontaktet alle ti biskopper for at høre deres holdning til emnet, der af flere beskrives som en kriminalisering af jødedommen, og som har været debatteret heftigt den seneste tid.

quoteVi går ikke ind for et forbud

Flemming Møller Mortensen, Gruppeformand for Socialdemokratiet i Folketinget

 

Venstres formand, Jakob Elleman Jensen skriver på twitter:

- Godt at regeringen kommer på banen i spørgsmålet om omskæring.

- Det er en svær sag, der er stærke holdninger til. Men jeg er enig i, at et forbud ikke er vejen frem. DK vil stå alene med et forbud - og vi skal kunne rumme det jødiske samfund i Danmark. Det skylder vi dem, skriver han.

 

Emnet har skabt splid i DF's folketingsgruppe. Her meddelte partiets mangeårige profil Marie Krarup onsdag, at hun ikke genopstiller ved næste folketingsvalg. Årsagen: DF har trods Krarups "protester" besluttet sig for at støtte et forbud.

Mette Frederiksen har torsdag deltaget i Dansk Erhvervs Årsdag. Hun ønskede ikke at stille op til interview efter at have holdt en tale til arrangementet.

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.