Fiskerne kræver importstop fra Norge

Forhandlignerne om fiskekvoter mellem EU og Norge er endnu engang brudt sammen. Nu kræver de danske fiskere, at EU under konflikten bremser fiskeimporten fra Norge

Danmarks Fiskeriforening kræver, at den danske regering og EU stopper al import af fisk fra Norge, efter at forhandlingerne om fiskekvoter brød sammen lørdag. I 10 uger har blandt andre de vestjyske fiskere ligget i havn på grund af konflikten, og de enkelte fiskere kan nemt gå glip af omkring 500.000 kroners omsætning om ugen.

Siden torsdag har parterne forhandlet i Edinburgh i Skotland, og sent fredag nat nåede EU og Norge til enighed om fiskekvoterne i 2014 for Nordsøen og Skagerrak. Men da Norge meldte ud, at det først ville skrive under, når der også var en aftale om makrelkvoterne i Nordatlanten på plads, brød forhandlingerne sammen i weekenden.

- Det er en skandale, at Norge pludselig igen trækker forhandlingerne om makrelkvoter ind i forhandlingerne om Nordsøen og Skagerrak, udtaler formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

Kræver importstop

Nu kræver Danmarks Fiskeriforening, at den danske regering og EU-Kommissionen og ministerrådet omgående stopper for al import af norsk fisk og norske fiskeprodukter til EU. Fiskeriforeningen har derudover stillet krav om, at kvoterne i EU-farvand bliver forhøjet som en erstatning for de manglende rettigheder i norsk farvand og kræver kompensation for det mistede fiskeri i årets to første måneder.

Siden januar har danske fiskere været forhindret i at fiske i norsk farvand i Nordsøen og Skagerrak.

- Der skal sendes et klart og tydeligt signal til Norge om, at vi ikke finder os i at blive behandlet på den skandaløse facon, siger Svend-Erik Andersen.

Oprindeligt skulle forhandlingerne have været påbegyndt og afsluttet i november og starten af december sidste år. På den måde kunne aftalen træde i kraft fra årsskiftet. Men forhandlingerne blev flere gange udskudt, fordi EU Kommissionen prioriterede forhandlingerne om makrelkvoterne i Nordøstatlanten.

Der er ikke blevet sat en dato for en ny forhandlingsrunde, og danske fiskere har stadig ikke adgang til at fiske i norsk farvand.

- Det er fuldstændig vanvittigt, når man politisk accepterer, at fiskerierhvervet skal klare sig uden fiskerimuligheder i flere måneder, siger Svend-Erik Andersen.

På tirsdag skal fødevareminister Dan Jørgensen (S) til en forespørgselsdebat i Folketinget med Danmarks Fiskeriforening.

/ritzau/