Fiskeriforening: Vigtigt for dansk fiskeri med brexitaftale

Det er godt for danskere fiskere, hvis Theresa May kan få aftale om brexit igennem, siger fiskeriforening.

Fiskeriforening håber, at briterne kan få en aftale om brexit igennem.
Fiskeriforening håber, at briterne kan få en aftale om brexit igennem.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Det er væsentligt for danske fiskere, at der kommer en aftale om fiskeri i forbindelse med Storbritanniens udtrædelse af EU.

Derfor er Danmarks Fiskeriforening også tilfredse med, at der i aftaleudkastet, som forhandlere fra EU og Storbritannien er blevet enige om, lægges op til en overgangsordning med samme regler.

- Det er meget vigtigt for dansk fiskeri, fordi vi fanger en stor del af vores fisk i britisk farvand. Det er vigtigt for os, at vi har de aftaler mellem nationerne om gensidig adgang, siger direktør Niels Wichmann.

I udtrædelsesaftalen hedder det, at parterne senest 1. juli 2020 skal forsøge at forhandle en aftale.

Et halvt år efter udløber overgangsperioden. Den kan dog forlænges med et eller flere år ifølge aftaleteksten.

- Vi får en uændret fiskeripolitik, og så skal der i overgangsperioden finde forhandlinger sted om de fremtidige arrangementer om EU og UK. Det foregår også med inddragelse af Norge, for vi har jo også fælles bestand med Norge.

- Vi håber på, at vi kan komme frem til, at vi fortsat kan have en fiskeriforvaltning, som er bæredygtig. Vi har i øjeblikket nogle fantastisk gode bestande i vores område, som vi, briterne og nordmændene fisker på, og det skal vi jo blive ved med, siger Niels Wichmann.

I overgangsperioden fra 30. marts 2019 til udgangen af 2020 - og længere hvis parterne aftaler det - skal Storbritannien "konsulteres" i forbindelse med fiskemuligheder, der har forbindelse til Storbritannien.

Briterne skal have mulighed for at kommentere EU-Kommissionens udspil til kvoter og det videnskabelige grundlag for dette udspil.

Desuden kan EU invitere Storbritannien med til møder om fiskeri i relevante internationale fora.

Aftalen om udtrædelsen er dog endnu ikke sikker. Den står i første omgang over for at blive godkendt i det britiske parlament. Det kan dog vise sig at blive svært.

Onsdag meddelte den britiske premierminister, Theresa May, at hun havde opbakning til aftalen i sin regering. Men torsdag har flere ministre trukket sig i protest over aftalen. Det gælder blandt andet den britiske minister for brexit, Dominic Raab.