Fiskeriet om kvotekampen: DN spiller en vigtig rolle

Landbruget har lært en lektie, som fiskerne også gerne vil tage ved lære af: Det er vigtigt at holde sig gode venner med Danmarks Naturfredningsforening.

2020 har indtil videre været et hårdt år for dansk fiskeri. Fra årsskiftet er der nemlig blevet reduceret kraftigt i fiskekvoterne, og det kan blive en dyr omgang for de danske fiskere.

quoteDer er ingen tvivl om, at vi i dansk fiskeri er meget misundelige på, at det lykkedes landbruget at nå frem til nogle gode samarbejdsrelationer med Danmarks Naturfredningsforening.

Kenn Skau Fischer, Direktør, Danmarks Fiskeriforening

Blandt andet er der siden 1. januar sket en halvering i torskekvoterne, og i alt kan det komme til at koste danske fiskere omkring en kvart milliard kroner.

Danmarks Fiskeriforening er derfor meget interesseret i at finde en løsning på problemet, men hvis det skal ske, så kræver det, at fiskeriet følger trop med landbruget og får lavet et samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. Det fortæller direktøren i Danmarks Fiskeriforening.  

- Der er ingen tvivl om, at vi i dansk fiskeri er meget misundelige på, at det lykkedes landbruget at nå frem til nogle gode samarbejdsrelationer med Danmarks Naturfredningsforening, siger Kenn Skau Fischer, der er direktør i Danmarks Fiskeriforening.

Danmarks Fiskeriforening har siden i sommers arbejdet sammen med erhvervsfiskere fra Skotland, England, Norge og Frankrig for at lande en god aftale med EU. De har forslået at lave beskyttede områder, hvor torsk kan gyde. Det forslag har EU taget med i vedtagelsen, men kvoterne er stadig blevet halveret.

Det seneste år har landbrugets lobbyorganisationer og Danmarks Naturfredningsforening i flere tilfælde stået sammen om flere udspil inden for landbruget, og den tendens håber DN spreder sig til fiskeriet.

- Jeg vil så vanvittigt gerne have et samarbejde med fiskerne, hvor vi kan sætte os ned rundt om et bord og diskutere, hvordan vi kan sørge for at forene vores interesser, ligesom vi har gjort med landbruget, siger Marie Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Tema

Kampen om kvoterne

Langt til enighed

Én ting er at sige, at man vil samarbejde, noget andet er at gøre det, for selvom begge parter ønsker et samarbejde, så er der stadig et stykke vej til enighed. 

- De bliver jo ikke enige med os, inden den sidste fisker er sejlet i havn, fordi de vil jo beskytte alt, siger Kurt Madsen, der er formand i Thyborøn Fiskeriforening.

Ligeledes står også naturfredningsforeningen fast på sit oprindelige standpunkt.

- Jeg synes, det er meget problematisk, at forurening, overfiskeri og ikke-skånsomme redskaber har gjort, at fiskebestandene er så meget under pres, siger Maria Reumert Gjerding.

Landbruget har lært en lektie, som fiskerne også gerne vil tage ved lære af. Naturfredningsforeningen er vigtig at være venner med.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.